Blog

feb. 05

Vânzarea IMM-urilor – depășirea primului blocaj, mental

de Mirel  Borodi

Mulți proprietari de IMM-uri întâmpină reale dificultăți în a-și vinde compania. Au trecut deja 20 sau 30 de ani de când au pornit la drum, preocupați constant de dezvoltarea afacerii și au ajuns în momentul în care orizontul de timp rămas pentru gestionarea firmei este în mod natural scurt. Constientizează acest lucru, dar se lovesc de prima problemă, blocajul mental al desparțirii de „propriul copil„ . Ar dori să vândă, dar, ar vrea și să amâne cât mai mult această despărțire, însă, odată cu trecerea timpului vânzarea devine tot mai dificiă și prețul mai mic punând în pericol chiar supraviețuirea societății. Există un mare decalaj între intenția de a vinde exprimată de antreprenori și numărul de tranzacții efectuate. Dimensiunea afectivă se află în materia primordiala și ea trebuie diminuată.

 Desparțirea de afacere și pierderea statului de șef sunt dificil de acceptat de majoritatea antreprenorilor din prima generație. Riscurile care apar sunt evidente.

Pe de-o parte, cumpărătorii nu sunt tot timpul acolo. Piața transferurilor de afaceri este o piață cu o dinamică foarte redusă. Nu știm dacă astăzi cultura antreprenoriatului este mai prezentă decât acum 30 de ani sau mai absentă. Multitudinea de job-uri din piață face mai puțin atractivă aventura antreprenorială pentru majoritatea tinerilor ceea ce ne facem să credem că numărul de noi antreprenori care doresc și pot să achiziționeze o afacere este mic. Pe de altă parte, vânzătorul, gândindu-se la ieșirea din afacere, va considera oportun să-și retragă cât mai mult cash din companie și să reducă investițiile.

Rezultatul, poate fi o deteriorare a competitivității sale, a capacităților sale de dezvoltare și, prin urmare, a capacității sale de a atrage potențiali cumpărători, până la punctul de a face credibilă ipoteza unei dispariții. Vânzătorul tinde să privească în spate în timp ce cumpărătorul spre viitor. Diminuarea prețului de vânzare al companiei va fi o consecință firească a acțiunilor intreprinse, iar cumparatorul, va ajusta prețul de achiziție cu sumele pe care va trebui să le investească pentru a relansa afacerea în scădere.

În opinia mea trebuie trecut cât de repede de la intenție la acțiune. Desigur că lipsa de informații este o altă problemă în procesul de vânzare. Pe de-o parte nu exista statistici cu privire la tranzacțiile efectuate, astfel încât să avem niște comparații de preț, iar pe de altă parte am dori să fim cât mai discreți în acțiunea noastră pentru a nu ne supăra forța de muncă, partenerii sau a ne alerta concurenții. Primul pas pe care ar trebui să-l faceți ar fi o discuție cu structurile implicate în transferul de afaceri. O discuție cu un broker de afaceri, cel puțin vă va „lumina” cu privire la întregul proces pe care va trebui să-l urmați. 

Pentru prima generație de antreprenori timpul nu mai este un aliat al afacerii .

 

feb. 17

Finantarea participativa in 2018

de Lioara Nistor

La patru ani după crearea unui cadru de reglementare, crowdfunding-ul francez intră într-o fază de maturizare și consolidare. Împrumuturile de obligațiuni devin din ce în ce mai importante și contribuie la finanțarea multor sectoare ale economiei, nu doar a start-up-urilor.

“Cu 175 de platforme înregistrate de autoritățile de reglementare, Franța este țara europeană cu cel mai mare număr de actori în piata. Această multiplicare a platformelor este direct legată de cadrul de reglementare care la sfârșitul anului 2014 a creditat această finanțare alternativă. Piața intră acum într-o fază de maturizare. Închideri, reconcilieri, achiziții ... “ declara Stéphanie Savel, președintele Asociației de Finanțare Participativa din Franta și liderul platformei Wiseed.

Mai declară că “În 2018, 402 de milioane de euro au fost colectate de la persoane fizice prin platformele crowdfunding. Anul a fost bun, deoarece s-a înregistrat o creștere a activității de 20%, în timp ce unii au estimat sfârșitul crowdfunding-ului in 2018, din cauza unor ghinioane (ca închiderea site-ului Unilend). Desigur, nu mai avem ratele de creștere în trei cifre, dar este normal, arată că sectorul a atins o anumită maturitate, se află în peisajul financiar din Franța.”

Ceea ce se confirmă în 2018 este că acest tip de finanțare se vede din ce în ce mai mult in economie. Astăzi, 80% din sumele colectate de la persoane fizice sunt direcționate spre finanțarea sectorului economic. Aceasta contravine ideilor care încă circulă și sintetizează fondurile pentru finanțarea proiectelor socio-culturale. Tendință arată că există un adevărat apetit pentru investitori pentru finanțarea economiei. Și, pe de altă parte, companiile integrează din ce în ce mai mult acest mod de finanțare, fără ca acest lucru să fie opus unei finanțări mai convenționale, de exemplu bancar. Există din ce în ce mai multă complementaritate. În spatele acestei creșteri de 20%, evoluțiile sunt contraste în funcție de diferitele moduri de finanțare.

Donația este destul de stabilă, cu o scădere mică de 2%. Împrumutul a înregistrat o creștere semnificativă de 40%. În această categorie, împrumuturile pentru afaceri sunt destul de stabile și acest lucru este normal în contextul ratelor bancare foarte scăzute. Pe de altă parte, împrumutul sub formă de obligațiuni a crescut enorm, în special în cazul companiilor, deoarece completează împrumutul bancar convențional.

Împrumutul de obligațiuni este de asemenea propus pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare imobiliară și de producere a energiei regenerabile. Ratele de dobândă propuse sunt foarte atractive pentru persoane fizice. Acestea oscilează între 7% și 10% în primul caz și între 5% și 7% pentru al doilea.

Anul 2018 a fost marcat de lichidarea judiciară a lui Unilend. Această lichidare judiciară a provocat mult zgomot și a generat teamă. Este normal ca într-un sector tânăr să existe mișcări de companii. Aceasta este evoluția naturală a companiilor. Platforma Unilend a fost creată în 2013 și era în concurență directă cu împrumutul bancar pentru o populație de creditori individuali. Prin urmare, a fost foarte slăbită de scăderea ratelor bancare. La Banque Postale a achiziționat KissKissBankBank și Lendopolis. Au existat și achizițiile Credit.fr și Humonity de către fondul de investiții Tikehau Capital. Lumo, o platformă specializată în energii regenerabile, a fost de asemenea achiziționată de Société Générale Aceasta reflectă recunoașterea de către actorii instituționali a profesionalismului platformelor, valoarea adăugată a sistemelor informatice și relevanța unei oferte pentru clienții lor privați și clienții lor corporativi. Va continua acest lucru? Probabil.

Sursa: https://www.latribune.fr/entreprises-finance/banques-finance/finance-participative-80-des-montan

mar. 16

Comisia Europeana - masuri noi pentru o piata financiara mai competitiva

 de Lioara Nistor

Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă, a prezentat în data de 8 martie un plan de acțiune privind modul de valorificare a oportunităților, pentru o piață financiară mai competitivă și mai inovatoare, cu ajutorul tehnologiei în domeniul serviciilor financiare (FinTech).

Europa ar trebui să devină un centru global pentru FinTech, cu întreprinderi si investitori capabili să se foloseasă de avantajele oferite de piața unică în acest sector aflat în mișcare rapidă. Comisia propune noi reguli care vor contribui la dezvoltarea platformelor mobile în întreaga piață a UE. Planul de acțiune are în vedere să permită sectorului financiar să utilizeze progresele rapide ale noilor tehnologii, cum ar fi blocchain, inteligența artificială și serviciile cloud. În același timp, încearcă să facă piețele mai sigure și mai accesibile pentru noii jucători. Acest lucru va aduce beneficii onsumatorilor, investitorilor, băncilor și noilor actori din piață. În plus, Comisia propune o etichetă paneuropeană pentru platforme, astfel încât o platformă autorizată dintr-o țară să poată funcționa în întreaga UE.

Planul face parte din eforturile Comisiei de a construi o Uniune a piețelor de capital (CMU) și o adevărată piață unică pentru serviciile financiare destinate consumatorilor. Este, de asemenea, o parte a efortului său de a crea o piață unică digitală. Comisia dorește ca normele UE să fie mai orientate spre viitor și aliniate la progresul rapid al dezvoltării tehnologice.

Planul de acțiune FinTech:

Sectorul financiar este cel mai mare utilizator de tehnologii digitale și un motor important în transformarea digitală a economiei. Planul de acțiune stabilește 23 de pași pentru a permite modelelor inovatoare de afaceri să se extindă, să sprijine adoptarea de noi tehnologii, să sporească securitatea informatică și integritatea sistemului financiar.

Comisia va consulta cele mai bune modalități de promovare a digitalizării informațiilor publicate de societățile cotate la bursă în Europa, inclusiv prin utilizarea de tehnologii inovatoare de interconectare a bazelor de date naționale. Acest lucru va oferi investitorilor acces mult mai facil la informații cheie pentru a-și documenta deciziile de investiții.

Comisia va organiza ateliere de lucru pentru a îmbunătăți schimbul de informații în ceea ce privește securitatea informatică.

 

Sursa: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-1403_en.htm

ian. 28

Optimism pentru finantarea alternativa

de Lioara NISTOR

Potrivit „Cambridge Center for Alternative Finance”, piața de finantare alternativă europeană online continuă să crească, dar rămâne dominată de Marea Britanie. Datele indică faptul că piața de finanțare alternativă din Europa a crescut cu 41% în 2016, oferind o serie de finanțări substanțiale pentru antreprenori și întreprinderi mici și mijlocii, care nu erau disponibile din surse tradiționale de finanțare. Cu toate acestea, eliminând Marea Britanie, piața a crescut cu 101%, iar industriile alternative financiare mai puțin mature din Europa  continentală au crescut mult. Franța, Germania și Olanda sunt cele mai mari trei piețe financiare alternative din afara Regatului Unit, urmate de Finlanda, Spania, Italia și Georgia. Cota Regatului Unit pe piața financiară europeană alternativă a scăzut la 73% în 2016, de la 81% în anul precedent, iar alte piețe au crescut mai repede. „Numărul statelor din Europa cu o activitate financiară alternativă semnificativă este în creștere", spune Robert Wardrop, directorul Centrului Cambridge pentru Finanțări Alternative. „Modelele de afaceri și produsele oferite de platforme evoluează și se extind într-un ritm rapid." Creditele de consum rămân cel mai mare sub-sector al industriei alternative de finanțare, site-urile de împrumut peer-to-peer reprezentând 34% din piață. Cu toate acestea, finanțarea IMM-urilor cu împrumuturi de tip peer-to-peer reprezintă 40% din piață. Aceste servicii au ridicat sume importante pentru sectorul IMM-urilor, oferind 1,14 miliarde de euro pentru 14.000 de întreprinderi din întreaga Europă. Modelele de creditare, inclusiv împrumuturile de tip peer-to-peer, au reprezentat 67% din finanțarea afacerilor, în timp ce modelele bazate pe acțiuni au reprezentat 27%. „Serviciile financiare se află într-o transformare profundă care va schimba în cele din urmă sectorul bancar", spune José Manuel González-Páramo și directorul bancii spaniole BBVA, unul dintre sponsorii studiului. 

Privind în perspectivă, Centrul pentru Finanțe Alternative din Cambridge prevede o creștere puternică din partea industriei, dar studiul avertizează că orice tip de scandal în acest sector ar putea să dăuneze progresului său. Cele două riscuri semnificative pentru cresterea viitoare sunt colapsul potential al unei platforme binecunoscute ca urmare a malpraxisului si un caz major de fraudă, care implică unul sau mai multe tranzactii de profil, au avertizat respondentii studiului.

Cu toate acestea, în absența unor astfel de obstacole, perspectivele pentru piața financiară alternativă arată promițător. 

https://www.forbes.com/sites/davidprosser/2018/01/26/europes-alternative-finance-sector-accelerates/

oct. 10

Care este viitorul equity crowdfunding-ului?

de Lioara Nistor

Cea mai reprezentativă platformă de finanțare participativă din Israel, Ourcrowd, prin care s-au finalizat cu success 17 proiecte in ultimii 5 ani (potrivit unui raport recent),  a anunțat deschiderea unei noi sucursale în Madrid, deoarece consideră Spania „gateway-ul către America de Sud". Compania, care are deja o prezență globală prin intermediul birourilor sale din SUA, Canada, Australia și Singapore, a semnat, de asemenea, un parteneriat de afaceri cu Cardumen Capital, un fond de investiții spaniol-israelian care face investiții în tehnologie.

Cea mai recentă alianță a platformei Ourcrowd le urmează cele pe care le are deja cu United Overseas Bank Limited (UOB) din Singapore, The National Australia Bank (NAB) din Australia si The Shanghai Commercial & Savings Bank (SCSB) din Taiwan. Cu toate acestea, Ourcrowd nu este singura platformă de equity crowdfunding care a reușit expansiunea internațională.

Concurența se intensifică

În Marea Britanie, de exemplu, Crowdcube, cea mai mare platformă de equity crowdfunding din țară, a raportat recent 70 de proiecte listate în trimestrul III 2017. În plus, compania a anunțat un nou parteneriat cu platforma americană SeedInvest, pentru ca investitorii englezi sa aiba acces la piața americană.

În nord, platformele FundedByMe și Invesdor, promovează planurile de internaționalizare. FundedByMe a anunțat recent începerea operațiunilor în America de Sud prin intermediul filialei sale din Mexic, precum și deschiderea unui nou birou în Dubai pentru a prelua conducerea pieței EAU în parteneriat cu asociatul său finlandez, Around / Privanet, confirmând astfel că piata de equity crowdfunding inregistreaza o creștere extraordinară în regiunea APAC. Invesdor, care se definește ca fiind „cea mai mare platformă de equity crowdfunding în regiunea nordică din punct de vedere al volumului și cifrei de afaceri", continuă să se concentreze asupra proiectelor nordice, lansate în Suedia prin campania Sharpfin.

Lasse Mäkelä, CEO al Invesdor, a susținut că Suedia va fi o piață importantă pentru platforma finlandeză spunând: „Investitorii suedezi sunt foarte experimentați și am aflat că sunt interesați de cat mai multe investiții alternative".

Ce urmează?

Pe de o parte, aceste mișcări strategice sugerează că equity crowdfunding-ul a fost intotdeauna global. Pe de altă parte, platformele de crowdfunding sunt cautate din ce în ce mai mult prin internaționalizare ca o modalitate de a stimula diversificarea ofertelor de investiții.  În timp ce Crowdcube, de exemplu, a optat pentru o alianță de acces, FundedByMe a ales o abordare complementară, în timp ce Ourcrowd a utilizat o combinație a celor două.

Prin urmare, aceste parteneriate ridică o întrebare-cheie: din moment ce alianțele aduc împreună societățile de crowdfunding, ar putea această tendință să reprezinte un nou pas către crearea noilor conglomerate financiare în următorul deceniu?

 

https://themarketmogul.com/crowdfunding-future/?hvid=3N1vEi

iul. 17

Pas important in dezvoltarea crowdfundingului imobiliar

de Lioara Nistor

Céline Mahinc, asociat manager la Eden Finance, este co-autoarea unui studiu privind crowdfunding-ul imobiliar.  Autoarea a remarcat faptul că, la nivel global, crowdfundingul imobiliar este bine reprezentat  în trei țări, în principal, SUA, Marea Britanie și Franța. „Vedem că în tot mai multe țări sunt puse în aplicare reglementări dedicate crowdfunding-ului. Franța are, de asemenea, un cadru de reglementare ce evoluează prin schimbarea plafoanelor care au fost ridicate”. De exemplu, pentru crowdequity, majorarea de capital a fost ridicată până la 2,5 milioane, de la  milion de euro și nu există niciun plafon pentru investitorul individual. Spre deosebire de crowdlending, unde plafonul de strângere de fonduri a rămas la un milion, pentru investitorul individual a crescut la 2.000 de euro/proiect.

Crowdfundingul imobiliar a înregistrat o crestere de 53% în 2016 față de evoluția din 2015 și a ajuns la 68,5 milioane euro  fonduri colectate. A apărut un număr semnificativ mai mare de platforme, de la 26 în 2015, la 42 în 2016  din care 19 sunt noi, iar 3 închise și 4 în inactivitate aparentă.

Céline Mahinc remarca faptul că „în plus față de dezvoltarea imobiliară, renovarea sau investițiile în  închiriere de locuințe, a apărut un nou tip de crowdfunding imobiliar, cu finanțarea efectivă a dezvoltatorului imobiliar”, în special, pentru a finanța nevoile fondului de lucru, fiind de fapt, o finanțare antreprenorială. Acesta este un lucru nou.”

 

http://www.agefiactifs.com/immobilier/videos/point-detape-sur-le-developpement-du-crowdfunding-77717

mar. 28

Raportul AFME privind segmentul IMM din Europa

de Lioara Nistor

Raportul publicat de AFME (Association for Financial Markets in Europe) prezintă provocările specifice asociate creșterii de capital de risc pentru companiile mici si mijlocii din Uniunea Europeană. Se speră că astfel sunt informați factorii de decizie politică cu privire la dificultățile cu care se confruntă companiile din Europa în obținerea de finanțare.

„Suntem încântați de prezentarea acestui tip de raport pan-european care să furnizeze date și recomandări privind îmbunătățirea accesului la capital pentru companii. Industria dorește să colaboreze cu Comisia pentru a ajuta Uniunea piețelor de capital, a agendei de creștere economică și pentru a stimula competitivitatea companiilor din UE“, explică Simon Lewis, directorul executiv al AFME.

Chiar și așa, Olivier Guersent, director general în cadrul DG FISMA (Federal Information Security Management Act), spune: „Aceasta este una dintre provocările de bază pe care Uniunea piețele de capital din UE dorește să le abordeze. Oferta inadecvată de capital de risc a fost de mult timp o constrângere pentru firmele europene cu potențial ridicat de dezvoltare. În cadrul CMU (Capital Markets Union), Comisia a prezentat mai multe inițiative pentru îmbunătățirea funcționării acestor piețe. Cu toate acestea, nu există nici o soluție rapidă, factorii de decizie europeni trebuie să rămână concentrați pe această provocare structurală în anii următori. Acest raport este foarte oportun, întrucât Comisia pregătește pentru actualizare planul de acțiune CMU prin evaluarea sa intermediară.“

Raportul identifică principalele bariere care împiedică crearea și dezvoltarea întreprinderilor în Europa, inclusiv o piață de pornire fragmentată și o lipsă de conștientizare a beneficiilor capitalului de risc în rândul întreprinderilor. În plus, face următoarele recomandări:

- stabilirea unui cadru unic al UE pentru start-up-uri cu reguli standard în toate statele membre ale UE ar permite întreprinderilor noi să se dezvolte la nivel transfrontalier. Acest lucru ar putea fi realizat prin instituirea unui grup de experți UE care să se concentreze pe revizuirea diferitelor cadre legale ale UE, legi de insolvență și stimulente fiscale pentru investitori.

-îmbunătățirea gradului de conștientizare în rândul antreprenorilor a modului în care să câștige și să păstreze investitorii de capital de risc care ar reduce ratele de esec în afaceri. O mai bună structură de afaceri și de guvernare ar crește șansele de a obtine runde ulterioare de finanțare din partea investitorilor profesioniști.

- eliminarea blocajelor de piata și dezvoltarea crowdfundingului va face ca  finantatorii participativi si  business angelii sa investească în companii din întreaga UE. Crearea unei piețe unice pentru investitorii providențiali prin alinierea celor mai bune practici și asigurarea de stimulente fiscale consistente în EU28 ar putea fi o modalitate de a oferi mai mult capital de risc pentru întreprinderile inovatoare din Europa. Educația, formarea și certificarea investitorilor individuali, precum și promovarea rolului sindicatelor și a rețelelor cu o acoperire europeană, ar crește, de asemenea, numărul de finanțatori.

Cu toate acestea, AFME spune că, pentru a fi stimulați să investească mai mult, business angelii și finantatorii participativi ar trebui să aibă acces mai larg la oportunități de exit. Dezvoltarea și formării rețelelor, precum și dezvoltarea piețelor secundare pentru acțiuni private la nivelul UE ar permite un astfel de acces. Dar si realizarea unui pașaport de marketing la nivel UE pentru managerii de fonduri de capital de risc (ca parte a revizuirii EuVECA) și lansarea fondului pan-european de fonduri sunt pași buni înainte. Doar 12 state membre ale UE au stimulente fiscale pentru investiții în stadiu incipient. În plus, fondurile de capital de risc din Europa au investit € 4,1 miliarde, comparativ cu € 26.4 miliarde, în medie, în SUA, între 2007-2015.

Crearea unui mediu favorabil pentru accesul la piețele de capital ar ajuta întreprinderile mici să aibă acces la informațiile necesare pentru a iniția strategii de finanțare și dezvoltare pe termen lung. Pentru a face acest lucru, se recomandă dezvoltarea ecosistemelor de consultanță pentru IMM-uri de emitenți, consilieri, antreprenori, cadre universitare și centre europene de inovare.

 

http://www.ftseglobalmarkets.com/news/afme-reports-on-under-utilisation-and-under-provision-of-risk-capital-in-europe-in-sme-segment.html

nov. 11

Crowdfunding-ul se vrea reglementat si in Rusia

de Lioara Nistor

Banca Centrală a Rusiei (CBR) a inițiat un grup de lucru cu experți de la mai mult de zece platforme de crowdfunding pentru dezvoltarea unui cadru de reglementare pentru finantarea participativa. Propunerile vor deveni în cele din urmă un nucleu al unui cadru de reglementare, care va fi dezvoltat de către banca centrală.

În prezent, în Rusia, sectorul emergent de crowdfunding reprezintă mai puțin de 500 de milioane de ruble ( 7748.755 USD ), cu o volatilitate ridicată și  disproporțiii mari intre  diferitele forme de manifestare.

"Ne-am bazat conceptul de legiferare a crowdfunding-ului pe reglementarea,  supravegherea riscurilor și luarea în considerare a nevoilor participanților la piață care se confruntă cu dificultăți în accesarea unor surse de finanțare", a explicat Mihail Mamuta, șeful Serviciului pentru protecția serviciilor financiare ale consumatorilor și acționarilor minoritari. "Cu toate acestea, avem timp suficient, pentru că piața de crowdfunding este încă în curs de dezvoltare și trebuie să mai crească în volum."

Banca Centrală a Rusiei a remarcat faptul că activitatea de crowdfunding ar trebui să fie reglementată pe trei direcții principale:

  • Reglementarea activității platformelor de crowdfunding și stabilirea cerințelor pentru proprietarii și managerii acestora;
  • Determinarea cerințelor pentru emitenții de valori mobiliare (oferite prin intermediul platformelor) și pentru susținători;
  • Determinarea cerințelor pentru inițiatorii și investitorii care utilizează platformele de crowdfunding. "

Serviciul pentru protecția serviciilor financiare ale consumatorilor și acționarilor minoritari, consideră că reglementarea crowdfunding-ului ar trebui introdusă treptat. Protecția drepturilor de consumator rămâne o prioritate în dezvoltarea cadrului de reglementare.

 

https://www.crowdfundinsider.com/2016/11/92329-media-res-central-bank-russia-developing-crowdfunding-regulation/

oct. 19

Romania antreprenoriala- economie de tip joc de copii

de Mirel Borodi

Un ecosistem este definit ca un habitat in care trăiesc impreuna mai multe  entităti. Evident  aceste entități trăiesc mai bine, mai mult și  mai fericite dacă acel habitat este sanătos.

Ecosistemul antreprenorial nu face exceptie de la aceasta regula si ingredientele necesare sunt trei : capital (nici o afacere nouă nu poate fi lansata fără bani sau  active ), know-how (ai  nevoie de ingineri, dezvoltatori, designeri, agenții de vânzări,  oameni cu diverse aptitudini  necesare pentru lansarea și creșterea întreprinderilor inovatoare) rebeliune/nonconformism (un antreprenor provoacă întotdeauna status quo-ul, )

Toate cele trei ingrediente sunt prezente, în proporții variabile, în fiecare tara dar cel mai important lucru nu este pur și simplu prezența sau absența lor ci mai degraba,  gradul în care acestea se amestecă în partea antreprenorială a economiei. Cu alte cuvinte, există un loc în care toate cele trei ingrediente sunt  împreună, atunci cand  capitaliștii, inginerii, și rebelii /nonconformistii  se cunoasc intre ei  si sunt gata sa colaboreze pentru a realize mari lucrari. Modul în care cele trei ingrediente se combina spune foarte multe despre economia și profilul sociologic specific unei  țări.

Există șapte combinații posibile iar eu as incadra Romania in zona in care exista doua ingredientedin cele trei, know-how si rebeliune. Daca ar exista doar Know-how , am fi economia loan specifica Indiei dar cred ca in tara noastra avem suficiente persoane rebele , gata sa faca lucrurile diferit. Spun deci ca in  Romania inca  avem oameni bine pregatiti in diverse domenii si  avem deasemenea un spirit de-a gasi solutii la diverse probleme iesind deseori din cadrul standard . Ceea ce ne lipseste cu siguranta ii  capitalul de risc. Nu avem in Romania nici  retele puternice de business angeli nici platforme de microcredite nici fonduri de tip ventures capital . Practic suntem o economie (din punct de vedere antreprenorial ) de tip ” joc de copii” ( Know-how + rebeliune = economie de tip  joc de copii).

De ce un loc de joacă?

Pentru că într-o astfel de economie, oamenii pot arata ca antreprenori, când de fapt, acestia sunt mai mult niște copii lipsiti de mijloace ca să crească. Ca exemplu, autorul ne spune ca  in fiecare an se intoarce la scoala sa de inginerie  în Bretania. Acolo, de fiecare dată , oamenii îi vorbesc  despre o mulțime de proiecte, fie în cercetare, fie de afaceri, fie ambele. Dar, odată ce pleaca, de nici unul dintre aceste proiecte nu se  mai  aude nimic. În anul următor, când se  întoarce  în campus,  nu gaseste  nici o urmă a acestor proiecte. Idei și experimente la scară mică, pur și simplu  se pierd  în aer.

De ce?

Pentru că atunci când economia este lipsită de capital, rebelii locali sunt în imposibilitatea de a merge de la o idee la o afacere de succes si de a construi un imperiu. Economia de tip loc de joacă, în cazul în care există cercetare,  este captată în lumea academică,  start-up-rile  sunt împiedicate sa creasca fie  din cauza reglementărilor ostile fie din cauza  lipsei de capital. Inovarea in aceasta economie  este finanțata  în mare parte de către guvern, prin granturi de cercetare sau subvenții pentru IMM-uri. Se creează puține locuri de muncă (cu excepția celor care gestionează subvențiile guvernamentale) și nu crează valoare la o scară mai mare.

https://salon.thefamily.co/what-makes-an-entrepreneurial-ecosystem-815f4e049804#.w0sm5kmpk

sep. 26

Crowd Funding - Crowd Innovation - Graz

de Larisa Borodi

In acest an, orasul austriac Graz, a fost gazda evenimentului Crowd Dialog Europe. Acesta a fost ales datorita faptului ca incepand cu luna mai a anului 2016, Graz a fost primul oras European care s-a alaturat trendului de crowdfunding. Astfel, sectiunea de afaceri a orasului ofera sprijin fondatorilor in faza timpurie si promoveaza servicile de creatie efectuate intr-o camapnie de crowdfunding.

Pe data de 8 septembrie 2016 la Crowd Dialog s-au adunat 420 de experti din 32 de state, o premiera pentru un astfel de eveniment deoarece, pentru prima data au fost prezenti experti din toate statele Uniunii Europene. In cadrul acestui eveniment, sub motto-ul : "united knowledge- crowd sourcing-crowd funding-crowd innovation” , a fost oferita o imagine “State-of-the-Art” cuprinzatoare, fundamentata stiintific, a fenomenului de inovare bazat pe “multimi” si a scenariilor de finantare si a modelelor de lucru pentru identificarea si evaluarea timpurie a noilor trenduri potentiale de afaceri.

 

https://www.jungewirtschaft.at/jw/Steiermark/Crowd-Dialog-Graz-2016.html

http://www.vomamt.at/events/crowd-dialog-europe-2016-united-in-knowledge/

1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima