apr. 17

Multifinantare academica

Prima platformă de crowdfunding din mediul universitar românesc, lansată la Cluj

Prima platformă de crowdfunding din mediul universitar românesc, lansată la Cluj

Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean:

“Daţi un leu pentru Ateneu” suna îndemnul sub care, la sfârşitul secolului al XIX-lea societatea civilă a contribuit la construirea Ateneului Român. Însă Internetul schimbă modul de interacţiune dintre oameni, schimbă modelele de business şi face mai uşoară, rapidă şi transparentă, orice acţiune, spune Mirel Borodi, fondatorul primei platforme de crowdfunding din România.

“Este o democratiyare a finanţării, şi astfel, inovarea, arta şi multe alte domenii şi-au găsit fonşuri prin această metodă de finanţare alternativă. Surprinzător sau nu, în ultimii trei ani, sumele atrase astfel s-au dublat anual. Poate şi de aceea, fenomenul de crowdfunding se află, astăzi, în analiză, pe masa Comisiei Europene, în vederea reglemetării şi legiferării”, a declarat Mirel Borodi.

Universitatea Babeş-Bolyai a decis să folosească o astfel de platformă pentru a strânge fonduri necdesare finanţării unor proiecte de interes pentru comunitatea academică. Printre acestea se află recondiţionarea frescei din aula festivă a universităţii, amenajarea unui complex muzeistic, înlocuirea calculatoarelor din bibliotecile UBB, dar şi susţinerea cercetării substitutului de sânge, adică a sângelui artificial. 

Într-o primă fază, UBB urmăreşte colectarea, într-un interval de câteva luni, a câte 10.000 de lei pentru fiecare dintre cele 5 proiecte supuse atenţiei publicului. Cei care vor dori să susţină proiectele UBB, trebuie să îşi  creeze un cont de pe care vor putea, apoi, opera tranzacţiile dorite, cum ar fi plata cu cardul, prin internet banking sau prin ordin de plată. Sunt acceptate donaţii atât de la persoane fizice, cât şi de la persoane juridice. Iniţiatorii platformei de crowdfunding au subliniat că universităţi de prestigiu din lume utilizează astfel de platforme pentru a-şi finanţa proiectele, iar acest tip de acţiune este o formă evoluată de colectare de fonduri care înlocuieşte sistemul clasic de donaţie cu unul practicat pe scară largă în Statele Unite şi în Uniunea Europeană.

http://www.rfi.ro/stiri-social-49169-prima-platforma-crowdfunding-mediul-universitar-romanesc-lansata-cluj

Comentarii

Lasa un comentariu