dec. 07

Crowdfundingul implicat in privatizarea aeroportului din Toulouse

De Viorel Nistor

O platforma locală de crowdfunding s-a implicat în procesul de privatizare a aeroportului din Toulouse, aflat în plină desfășurare. La ofertarea, de către statul francez, a unui pachet de 49.9% din deținerile la aeroport, au apărut patru competitori: un consorțiu canadiano-chinez, fondul de investiții Cube, concernul Vinci și Aeroportul Paris. Invocând naționalitatea investitorilor, profilul acestor fonduri, lipsa de transparență a strategiei de dezvoltare și posibile conflicte de interese, platforma de crowdfunding Wiseed a lansat un apel de subscriere pentru a împiedica privatizarea aeroportului Toulouse-Blagnac. În acest sens, ei au declanșat operațiunea „Să cumpărăm Aeroportul din Toulouse” ("Rachetons l'aéroport de Toulouse"), adresată atât cetățenilor locali, cât și călătorilor și beneficiarilor serviciilor oferite de aeroport. În opinia conducătorilor platformei Wiseed, fiecare opozant al privatizării ar putea să dețină o parte din capitalul aeroportului. La momentul inițial, inaintea subscrierii propriu-zise, apelul, lansat sub forma unui sondaj, viza intenția cetățenilor în această direcție. De menționat că există în această afacere, care a stârnit controverse și proteste în sânul societății franceze, și alți actori care se opun privatizării, dar care nu sunt destul de convingători din cauza lipsei resurselor financiare.

.

În 4 decembrie, guvernul francez a anunțat intenția de a vinde 49,9% din cele 60% deținute la aeroport către consorțiul chinez Symbiose pentru suma de 308 milioane de euro. Fără a face publică o strategie clară, dar, probabil, pentru a calma spiritele, investitorii chinezi aflați în spatele afacerii au anunțat intenția de a retroceda, în favoarea unui investitor francez, o parte din capitalul de 49,9%, până la un maximum de 16%. Aici ar putea interveni decisiv platforma de crowdfunding menționată, care a reușit, în circa două săptămâni, să adune, în cadrul operațiunii „Să cumpărăm Aeroportul din Toulouse”, 18 milioane de euro sub formă de promisiuni de investiție și care ar trebui să facă o ofertă concretă președintelui Consiliului Regional.

Pentru acest pachet de acțiuni se află în competiție și alți investitori locali, precum o bancă, iar autoritățile locale și regionale extind sfera căutării, susținând că nu îi interesează atât profitul, cât faptul ca actorii locali să poată lua parte la deciziile strategice privind gestionarea afacerii.

 

http://www.latribune.fr/entreprises-finance/services/transport-logistique/20141119trib400e70c76/une-operation-de-crowdfunding-pour-racheter-l-aeroport-de-toulouse.html

http://www.latribune.fr/regions/midi-pyrenees/20141205trib8181f3c04/aeroport-toulouse-blagnac-quelle-est-la-strategie-des-fonds-d-investissements-chinois.html

Comentarii

Lasa un comentariu