ian. 15

Primul site de crowdfunding imobiliar

În Elveția, există atât proiecte culturale cât și start-up-uri. Însă, când platformele de crowdfunding se înmulțesc, proprietățile imobiliare intră în ”hora” finanțării participative. Prima platformă elvețiană dedicată construcțiilor s-a născut în timpul Serbărilor din Lugano.          Swiss-crowd, „este primul site de acest gen care acoperă Italia", a declarat Augusto Vecchi, fondator și președinte al companiei publicitare Abacus International, ce se află la originea acestei inițiative.

O primă clădire de lux a fost vândută în Lugano. Alte proiecte sunt supuse subscrierii, de exemplu, reședința de 30 de apartamente din stațiunea Courmayeur, Italia, pentru 13 de milioane de euro. "Suntem o platformă hibrid, noi nu percepem direct bani, dar reunim până la 20 de investitori, o limită stabilită de lege, a declarat liderul. Apoi, ei semnează actele în fața unui notar, care stabilește ipoteca pentru părțile implicate. Comisionul nostru, nu trebuie să depășească 5% din suma finală primită de către proprietar."

Dacă patru brokeri francofoni au refuzat să comenteze cu privire la această nouă competiție, mărturisind adesea ignoranța lor în privința fenomenului, Lorenzo Pedrazzini, Partener la AMI-Colliers International din Geneva, consideră crowdfunding-ul dificil să pus în aplicare în domeniul imobiliar: " punerea în comun a ipotecii, cu oameni care, în plus, nu se cunosc, poate să genereze lucruri foarte complicate, începând cu aspectele administrative." Cu toate acestea, pentru un specialist, platforma Swiss-Crowd seamănă mai mult cu un apel de fonduri de crowdfunding. Pentru el, acest tip de abordare ar avea mai multă influență într-o piață refractară. "Dar acest lucru este departe de cazul de astăzi: tarifele sunt mici și băncile sunt lacome când e vorba de credite ipotecare", spune Lorenzo Pedrazzini.

Mișcarea a luat amploare în Statele Unite, cu actori precum Realty Mogul sau Fundrise. Acest ultim start-up permite tuturor să investească în imobiliare, indiferent de nivelul veniturilor. Astfel, pe această platformă, contribuția minimă este de 100 de dolari, dar de multe ori această sumă se învârte în jurul a 1000 dolari. Randamentul anual privind investițiile este între 7 și 12% la Fundrise. Promisiunile la Swiss-Crowd, depășesc 6%. În Franța, site-urile generaliste de crowdfunding, cum ar fi Wiseed sau Anaxago, au deschis câte o secțiune dedicată construcțiilor și un jucător axat pe imobiliare, numit Lymo, s-a înființat în 2013.

 

http://app.letemps.ch/Facet/folder/Uuid/74c671ec-94f5-11e4-a324-342caa6c994c/Premier_site_de_financement_immobilier_participatif

 

Comentarii

Lasa un comentariu