iun. 29

Equity Crowdfunding in Europa: topul platformelor

de Lioara Nistor

Toată lumea care urmareste fenomenul, a auzit de Crowdcube, Companisto sau Wiseed, deoarece acestea sunt în top 5 cele mai mari platforme de crowdinvesting din Europa. Reprezentanții Investiere Venture Capital, cei care au stabilit acest top în urma unui studiu, subliniază faptul că volumul de finanțare global este cel mai puternic indicator al unei platforme de crowdfunding.

Lista primelor cinci arată acest lucru pe baza fondurilor totale colectate:

  1. Crowdcube.com (UK)            82.838.846 €
  2. Seedmatch.de (Germania)     22.446.750 €  
  3. Companisto.com (Germania)  16.348.945 €  
  4. Wiseed.com (Franța)            15.343.600 €    
  5. Investiere.ch (Elveția)           11.949.864 €                                                                                                                                       

Atunci când se analizează suma medie colectată pentru o campanie finalizată de finanțare, clasamentul arată cu totul diferit:

  1. Companisto:  (€ 430,235) 
  2. Crowdcube:   (€ 427,004)  
  3. Investiere:    (€ 385,479)   
  4. Seedmatch:   (€ 295,352)
  5. Wiseed:        (€ 284,141)

Fiecare platformă are o abordare diferită a contribuțiilor minime per investitor. De exemplu, platforma Investiere ajunge la un minim de 9330 € per investitor, urmată de Seedmatch, cu 250 €, și de Wiseed la 100 € minim. Crowdcube și Companisto lucrează fiecare cu un minim de 10 lire sterline. Cu toate acestea, Investiere aduce în medie 26,124 € per investitor, în timp ce al doilea cel mai mare, Seedmatch, aduce în medie doar 1.000 €.

Modele de investiții și condițiile concrete din fiecare țară sunt doi dintre factorii analizați de Investire. Constatările arată că modelele de investiții care stau la baza fiecărei platforme sunt diferite. Crowdcube și Investiere oferă investiții de capital, ceea ce-i face pe investitori acționari direcți. Seedmatch și Companisto, cele două platforme din Germania, nu oferă capitaluri proprii, doar împrumuturi subordonate, iar investitorii nu sunt plătiți decât după ce toți ceilalți creditori au fost plătiți integral. Cu toate acestea, autoritatea de supraveghere financiară din Germania îi scutește de obligația de a întocmi un prospect, ceea ce face ca finanțarea să fie mai ieftină și mai eficientă.

Reglementările din Marea Britanie pentru investițiile prin crowdfunding sunt cele mai avansate din toată Europa, reducând riscul pentru companii. În plus, investitorii sunt stimulați prin taxe scăzute pentru finanțarea startup-urilor. Scutirile de taxe includ reducerea fiscală inițială și, de asemenea, reduceri și scutiri privind impozitul pe câștigurile de capital.

http://www.rudebaguette.com/2015/03/13/crowdfunding-equity-europe-platforms-bringing-money/

 

Comentarii

Lasa un comentariu