feb. 22

Crowdfunding-ul, soluția dezvoltării imobiliare în SUA

de Lioara Nistor

Într-un raport recent al Departamentului de Comerț al SUA pentru 2015, se arată că prețurile la închirierile imobiliare au atins maxime istorice pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Glenn Kelman, CEO la Redfin, a atribuit prețurile ridicate de închiriere lipsei construcțiilor noi. De ce legile de bază ale cererii și ofertei nu au dus la construirea de noi locuințe? Kelman a dat trei motive pentru lipsa proprietăților de închiriere:

  • Dezvoltatorii nu au destulă încredere în economie pentru a porni proiecte mari. În timp ce unele proiecte mai mici sunt construite în centrele urbane, dezvoltatorii au fost reticenți să investească în zone periferice;
  • O lipsă a mâinii de lucru din cauza incapacității Congresului de a adopta reforma imigrației;
  • Se invocă legile privind restricția de a construi în anumite zone, pentru a opri proiectele de locuințe, chiar înainte de a începe.

Statisticile susțin această viziune pesimistă. În timp ce încrederea constructorilor a crescut ușor în ultimul an, noile construcții sunt numeric, încă mult sub nivelul cererii istorice. Pe piața muncii, 2,3 milioane de muncitori au plecat din industria construcțiilor între 2006-2011 și numai jumătate dintre ei s-au întors. Restricțiile zonale, evident, variază de la oraș la oraș, dar orașele mari, în special, au avut o perioadă dificilă în satisfacerea cererii de locuințe. In San Francisco, de exemplu, chiria medie pentru un apartament cu un dormitor a crescut la 3.530 dolari / lună,  în ciuda acestei cereri acute de locuințe, doar 1500 de apartamente pe an au fost construite în oraș în ultimii 20 de ani, iar populaţia orașului a crescut cu 200.000 peste acel moment.

În timp ce imigrația este o problemă națională, accesul la capital și opoziția comunității pentru construirea de locuințe noi sunt teoretic mult mai ușor de rezolvat. De fapt, crowdfunding-ul imobiliar are potențialul de a ajuta ambele aspecte, în același timp. ”Suntem încă în etapele de formare ale crowdfunding-ului imobiliar, dar pe măsură ce se maturizează industria, cred că vom vedea că dezvoltatori imobiliari avizați folosesc crowdfunding-ul ca sursă de strângere de fonduri și ca instrument de a asigura sprijinul comunității pentru locuințe noi. Pe partea de capital, creșterea crowdfunding-ului imobiliar ca instrument de strângere de fonduri a fost bine fundamentată. Massolution a prezis anul trecut, cu privire la crowdfunding-ul imobiliar, că este o industrie care va ajunge la  2.5 miliarde dolari  în 2015. Aceasta ar fi o creștere de 150% față de 2014.

Prin admiterea finanțării de către membrii comunității locale a proiectelor de crowdfunding imobiliar, dezvoltatorii pot reduce opoziția acesteia pentru construcția de locuințe noi. Sunt deja comunități care încep să profite direct din crowdfunding. În 2014, în Denver s-au colectat 12 milioane dolari  din obligațiuni municipale, destinate modernizării drumurilor și clădirilor.

 

https://peerrealty.com/blog/not-in-my-backyard-real-estate-crowdfunding-and-community-development

 

 

Comentarii

Lasa un comentariu