iun. 09

Platformă inovativă franțuzească de crowdfunding

de Lioara Nistor

Creată în urmă cu patru ani și formată ca o comunitate puternică de 65 000 de membri, Anaxago este o platformă de equity crowdfunding bazată pe două activități principale: imobiliare și inovare. Compania a avut o creștere exponențială a cifrei de afaceri, de la 2 milioane la 50 de milioane de euro, investiții disponibile pentru 2016. Ideea a pornit de la o constatare că, în timpul crizei (2008-2011) din șapte milioane de mici investitori la bursă, două milioane și-au închis conturile. „La început, ideea noastră a fost să împacăm două categorii de oameni care se întâlnesc mai putin: pe de o parte, investitorii privați care nu aveau acces la oportunitățile oferite de capitalul de risc, iar pe de altă parte, liderii unor intreprinderi care nu aveau acces ușor la capitaluri”, mărturisește Joachim Dupont, cofondator Anaxago. Acesta mai spune că platforma lucrează în condiții de mare selectivitate (rata de acceptare fiind de circa 4%) și tocmai acest lucru dă valoarea adăugată acestui proiect.

Patru criterii stau la baza activității de selecție a companiilor ce urmează a fi finanțate:

  1. Primul ține de a face o mică investigație asupra echipei, în ceea ce privește implicarea financiară și capacitatea financiară, dar și  abilitățile și receptivitatea acesteia.
  2. Al doilea criteriu ține de tipul de activ  creat de intreprindere, ce poate fi o piață, o rețea de clienți, o tehnolohie etc. 
  3. Foarte important în evaluarea partenerilor este conceptul „time to market”, timpul pieței, adică a identifica momentul oportun de intrare într-o anumită piață.
  4. În ultimul rând, dar poate cel mai important, este structurarea planului de dezvoltare operațional, respectiv precizarea tuturor detaliilor legate de termene, mod de utilizare, calendarul defășurării investiției.

Aplicând cu rigurozitate aceste criterii, platforma a realizat un portofoliu de 80 de companii, ce sunt finanțate și urmărite în timp.

http://www.epochtimes.fr/equity-crowdfunding-methode-anaxago-13226.html

 

Comentarii

Lasa un comentariu