oct. 19

Romania antreprenoriala- economie de tip joc de copii

de Mirel Borodi

Un ecosistem este definit ca un habitat in care trăiesc impreuna mai multe  entităti. Evident  aceste entități trăiesc mai bine, mai mult și  mai fericite dacă acel habitat este sanătos.

Ecosistemul antreprenorial nu face exceptie de la aceasta regula si ingredientele necesare sunt trei : capital (nici o afacere nouă nu poate fi lansata fără bani sau  active ), know-how (ai  nevoie de ingineri, dezvoltatori, designeri, agenții de vânzări,  oameni cu diverse aptitudini  necesare pentru lansarea și creșterea întreprinderilor inovatoare) rebeliune/nonconformism (un antreprenor provoacă întotdeauna status quo-ul, )

Toate cele trei ingrediente sunt prezente, în proporții variabile, în fiecare tara dar cel mai important lucru nu este pur și simplu prezența sau absența lor ci mai degraba,  gradul în care acestea se amestecă în partea antreprenorială a economiei. Cu alte cuvinte, există un loc în care toate cele trei ingrediente sunt  împreună, atunci cand  capitaliștii, inginerii, și rebelii /nonconformistii  se cunoasc intre ei  si sunt gata sa colaboreze pentru a realize mari lucrari. Modul în care cele trei ingrediente se combina spune foarte multe despre economia și profilul sociologic specific unei  țări.

Există șapte combinații posibile iar eu as incadra Romania in zona in care exista doua ingredientedin cele trei, know-how si rebeliune. Daca ar exista doar Know-how , am fi economia loan specifica Indiei dar cred ca in tara noastra avem suficiente persoane rebele , gata sa faca lucrurile diferit. Spun deci ca in  Romania inca  avem oameni bine pregatiti in diverse domenii si  avem deasemenea un spirit de-a gasi solutii la diverse probleme iesind deseori din cadrul standard . Ceea ce ne lipseste cu siguranta ii  capitalul de risc. Nu avem in Romania nici  retele puternice de business angeli nici platforme de microcredite nici fonduri de tip ventures capital . Practic suntem o economie (din punct de vedere antreprenorial ) de tip ” joc de copii” ( Know-how + rebeliune = economie de tip  joc de copii).

De ce un loc de joacă?

Pentru că într-o astfel de economie, oamenii pot arata ca antreprenori, când de fapt, acestia sunt mai mult niște copii lipsiti de mijloace ca să crească. Ca exemplu, autorul ne spune ca  in fiecare an se intoarce la scoala sa de inginerie  în Bretania. Acolo, de fiecare dată , oamenii îi vorbesc  despre o mulțime de proiecte, fie în cercetare, fie de afaceri, fie ambele. Dar, odată ce pleaca, de nici unul dintre aceste proiecte nu se  mai  aude nimic. În anul următor, când se  întoarce  în campus,  nu gaseste  nici o urmă a acestor proiecte. Idei și experimente la scară mică, pur și simplu  se pierd  în aer.

De ce?

Pentru că atunci când economia este lipsită de capital, rebelii locali sunt în imposibilitatea de a merge de la o idee la o afacere de succes si de a construi un imperiu. Economia de tip loc de joacă, în cazul în care există cercetare,  este captată în lumea academică,  start-up-rile  sunt împiedicate sa creasca fie  din cauza reglementărilor ostile fie din cauza  lipsei de capital. Inovarea in aceasta economie  este finanțata  în mare parte de către guvern, prin granturi de cercetare sau subvenții pentru IMM-uri. Se creează puține locuri de muncă (cu excepția celor care gestionează subvențiile guvernamentale) și nu crează valoare la o scară mai mare.

https://salon.thefamily.co/what-makes-an-entrepreneurial-ecosystem-815f4e049804#.w0sm5kmpk

Comentarii

Lasa un comentariu