mar. 28

Raportul AFME privind segmentul IMM din Europa

de Lioara Nistor

Raportul publicat de AFME (Association for Financial Markets in Europe) prezintă provocările specifice asociate creșterii de capital de risc pentru companiile mici si mijlocii din Uniunea Europeană. Se speră că astfel sunt informați factorii de decizie politică cu privire la dificultățile cu care se confruntă companiile din Europa în obținerea de finanțare.

„Suntem încântați de prezentarea acestui tip de raport pan-european care să furnizeze date și recomandări privind îmbunătățirea accesului la capital pentru companii. Industria dorește să colaboreze cu Comisia pentru a ajuta Uniunea piețelor de capital, a agendei de creștere economică și pentru a stimula competitivitatea companiilor din UE“, explică Simon Lewis, directorul executiv al AFME.

Chiar și așa, Olivier Guersent, director general în cadrul DG FISMA (Federal Information Security Management Act), spune: „Aceasta este una dintre provocările de bază pe care Uniunea piețele de capital din UE dorește să le abordeze. Oferta inadecvată de capital de risc a fost de mult timp o constrângere pentru firmele europene cu potențial ridicat de dezvoltare. În cadrul CMU (Capital Markets Union), Comisia a prezentat mai multe inițiative pentru îmbunătățirea funcționării acestor piețe. Cu toate acestea, nu există nici o soluție rapidă, factorii de decizie europeni trebuie să rămână concentrați pe această provocare structurală în anii următori. Acest raport este foarte oportun, întrucât Comisia pregătește pentru actualizare planul de acțiune CMU prin evaluarea sa intermediară.“

Raportul identifică principalele bariere care împiedică crearea și dezvoltarea întreprinderilor în Europa, inclusiv o piață de pornire fragmentată și o lipsă de conștientizare a beneficiilor capitalului de risc în rândul întreprinderilor. În plus, face următoarele recomandări:

- stabilirea unui cadru unic al UE pentru start-up-uri cu reguli standard în toate statele membre ale UE ar permite întreprinderilor noi să se dezvolte la nivel transfrontalier. Acest lucru ar putea fi realizat prin instituirea unui grup de experți UE care să se concentreze pe revizuirea diferitelor cadre legale ale UE, legi de insolvență și stimulente fiscale pentru investitori.

-îmbunătățirea gradului de conștientizare în rândul antreprenorilor a modului în care să câștige și să păstreze investitorii de capital de risc care ar reduce ratele de esec în afaceri. O mai bună structură de afaceri și de guvernare ar crește șansele de a obtine runde ulterioare de finanțare din partea investitorilor profesioniști.

- eliminarea blocajelor de piata și dezvoltarea crowdfundingului va face ca  finantatorii participativi si  business angelii sa investească în companii din întreaga UE. Crearea unei piețe unice pentru investitorii providențiali prin alinierea celor mai bune practici și asigurarea de stimulente fiscale consistente în EU28 ar putea fi o modalitate de a oferi mai mult capital de risc pentru întreprinderile inovatoare din Europa. Educația, formarea și certificarea investitorilor individuali, precum și promovarea rolului sindicatelor și a rețelelor cu o acoperire europeană, ar crește, de asemenea, numărul de finanțatori.

Cu toate acestea, AFME spune că, pentru a fi stimulați să investească mai mult, business angelii și finantatorii participativi ar trebui să aibă acces mai larg la oportunități de exit. Dezvoltarea și formării rețelelor, precum și dezvoltarea piețelor secundare pentru acțiuni private la nivelul UE ar permite un astfel de acces. Dar si realizarea unui pașaport de marketing la nivel UE pentru managerii de fonduri de capital de risc (ca parte a revizuirii EuVECA) și lansarea fondului pan-european de fonduri sunt pași buni înainte. Doar 12 state membre ale UE au stimulente fiscale pentru investiții în stadiu incipient. În plus, fondurile de capital de risc din Europa au investit € 4,1 miliarde, comparativ cu € 26.4 miliarde, în medie, în SUA, între 2007-2015.

Crearea unui mediu favorabil pentru accesul la piețele de capital ar ajuta întreprinderile mici să aibă acces la informațiile necesare pentru a iniția strategii de finanțare și dezvoltare pe termen lung. Pentru a face acest lucru, se recomandă dezvoltarea ecosistemelor de consultanță pentru IMM-uri de emitenți, consilieri, antreprenori, cadre universitare și centre europene de inovare.

 

http://www.ftseglobalmarkets.com/news/afme-reports-on-under-utilisation-and-under-provision-of-risk-capital-in-europe-in-sme-segment.html

Comentarii

Lasa un comentariu