iul. 17

Pas important in dezvoltarea crowdfundingului imobiliar

de Lioara Nistor

Céline Mahinc, asociat manager la Eden Finance, este co-autoarea unui studiu privind crowdfunding-ul imobiliar.  Autoarea a remarcat faptul că, la nivel global, crowdfundingul imobiliar este bine reprezentat  în trei țări, în principal, SUA, Marea Britanie și Franța. „Vedem că în tot mai multe țări sunt puse în aplicare reglementări dedicate crowdfunding-ului. Franța are, de asemenea, un cadru de reglementare ce evoluează prin schimbarea plafoanelor care au fost ridicate”. De exemplu, pentru crowdequity, majorarea de capital a fost ridicată până la 2,5 milioane, de la  milion de euro și nu există niciun plafon pentru investitorul individual. Spre deosebire de crowdlending, unde plafonul de strângere de fonduri a rămas la un milion, pentru investitorul individual a crescut la 2.000 de euro/proiect.

Crowdfundingul imobiliar a înregistrat o crestere de 53% în 2016 față de evoluția din 2015 și a ajuns la 68,5 milioane euro  fonduri colectate. A apărut un număr semnificativ mai mare de platforme, de la 26 în 2015, la 42 în 2016  din care 19 sunt noi, iar 3 închise și 4 în inactivitate aparentă.

Céline Mahinc remarca faptul că „în plus față de dezvoltarea imobiliară, renovarea sau investițiile în  închiriere de locuințe, a apărut un nou tip de crowdfunding imobiliar, cu finanțarea efectivă a dezvoltatorului imobiliar”, în special, pentru a finanța nevoile fondului de lucru, fiind de fapt, o finanțare antreprenorială. Acesta este un lucru nou.”

 

http://www.agefiactifs.com/immobilier/videos/point-detape-sur-le-developpement-du-crowdfunding-77717

Comentarii

Lasa un comentariu