ian. 28

Optimism pentru finantarea alternativa

de Lioara NISTOR

Potrivit „Cambridge Center for Alternative Finance”, piața de finantare alternativă europeană online continuă să crească, dar rămâne dominată de Marea Britanie. Datele indică faptul că piața de finanțare alternativă din Europa a crescut cu 41% în 2016, oferind o serie de finanțări substanțiale pentru antreprenori și întreprinderi mici și mijlocii, care nu erau disponibile din surse tradiționale de finanțare. Cu toate acestea, eliminând Marea Britanie, piața a crescut cu 101%, iar industriile alternative financiare mai puțin mature din Europa  continentală au crescut mult. Franța, Germania și Olanda sunt cele mai mari trei piețe financiare alternative din afara Regatului Unit, urmate de Finlanda, Spania, Italia și Georgia. Cota Regatului Unit pe piața financiară europeană alternativă a scăzut la 73% în 2016, de la 81% în anul precedent, iar alte piețe au crescut mai repede. „Numărul statelor din Europa cu o activitate financiară alternativă semnificativă este în creștere", spune Robert Wardrop, directorul Centrului Cambridge pentru Finanțări Alternative. „Modelele de afaceri și produsele oferite de platforme evoluează și se extind într-un ritm rapid." Creditele de consum rămân cel mai mare sub-sector al industriei alternative de finanțare, site-urile de împrumut peer-to-peer reprezentând 34% din piață. Cu toate acestea, finanțarea IMM-urilor cu împrumuturi de tip peer-to-peer reprezintă 40% din piață. Aceste servicii au ridicat sume importante pentru sectorul IMM-urilor, oferind 1,14 miliarde de euro pentru 14.000 de întreprinderi din întreaga Europă. Modelele de creditare, inclusiv împrumuturile de tip peer-to-peer, au reprezentat 67% din finanțarea afacerilor, în timp ce modelele bazate pe acțiuni au reprezentat 27%. „Serviciile financiare se află într-o transformare profundă care va schimba în cele din urmă sectorul bancar", spune José Manuel González-Páramo și directorul bancii spaniole BBVA, unul dintre sponsorii studiului. 

Privind în perspectivă, Centrul pentru Finanțe Alternative din Cambridge prevede o creștere puternică din partea industriei, dar studiul avertizează că orice tip de scandal în acest sector ar putea să dăuneze progresului său. Cele două riscuri semnificative pentru cresterea viitoare sunt colapsul potential al unei platforme binecunoscute ca urmare a malpraxisului si un caz major de fraudă, care implică unul sau mai multe tranzactii de profil, au avertizat respondentii studiului.

Cu toate acestea, în absența unor astfel de obstacole, perspectivele pentru piața financiară alternativă arată promițător. 

https://www.forbes.com/sites/davidprosser/2018/01/26/europes-alternative-finance-sector-accelerates/

Comentarii

Lasa un comentariu