mar. 16

Comisia Europeana - masuri noi pentru o piata financiara mai competitiva

 de Lioara Nistor

Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă, a prezentat în data de 8 martie un plan de acțiune privind modul de valorificare a oportunităților, pentru o piață financiară mai competitivă și mai inovatoare, cu ajutorul tehnologiei în domeniul serviciilor financiare (FinTech).

Europa ar trebui să devină un centru global pentru FinTech, cu întreprinderi si investitori capabili să se foloseasă de avantajele oferite de piața unică în acest sector aflat în mișcare rapidă. Comisia propune noi reguli care vor contribui la dezvoltarea platformelor mobile în întreaga piață a UE. Planul de acțiune are în vedere să permită sectorului financiar să utilizeze progresele rapide ale noilor tehnologii, cum ar fi blocchain, inteligența artificială și serviciile cloud. În același timp, încearcă să facă piețele mai sigure și mai accesibile pentru noii jucători. Acest lucru va aduce beneficii onsumatorilor, investitorilor, băncilor și noilor actori din piață. În plus, Comisia propune o etichetă paneuropeană pentru platforme, astfel încât o platformă autorizată dintr-o țară să poată funcționa în întreaga UE.

Planul face parte din eforturile Comisiei de a construi o Uniune a piețelor de capital (CMU) și o adevărată piață unică pentru serviciile financiare destinate consumatorilor. Este, de asemenea, o parte a efortului său de a crea o piață unică digitală. Comisia dorește ca normele UE să fie mai orientate spre viitor și aliniate la progresul rapid al dezvoltării tehnologice.

Planul de acțiune FinTech:

Sectorul financiar este cel mai mare utilizator de tehnologii digitale și un motor important în transformarea digitală a economiei. Planul de acțiune stabilește 23 de pași pentru a permite modelelor inovatoare de afaceri să se extindă, să sprijine adoptarea de noi tehnologii, să sporească securitatea informatică și integritatea sistemului financiar.

Comisia va consulta cele mai bune modalități de promovare a digitalizării informațiilor publicate de societățile cotate la bursă în Europa, inclusiv prin utilizarea de tehnologii inovatoare de interconectare a bazelor de date naționale. Acest lucru va oferi investitorilor acces mult mai facil la informații cheie pentru a-și documenta deciziile de investiții.

Comisia va organiza ateliere de lucru pentru a îmbunătăți schimbul de informații în ceea ce privește securitatea informatică.

 

Sursa: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-1403_en.htm

Comentarii

Lasa un comentariu