feb. 17

Finantarea participativa in 2018

de Lioara Nistor

La patru ani după crearea unui cadru de reglementare, crowdfunding-ul francez intră într-o fază de maturizare și consolidare. Împrumuturile de obligațiuni devin din ce în ce mai importante și contribuie la finanțarea multor sectoare ale economiei, nu doar a start-up-urilor.

“Cu 175 de platforme înregistrate de autoritățile de reglementare, Franța este țara europeană cu cel mai mare număr de actori în piata. Această multiplicare a platformelor este direct legată de cadrul de reglementare care la sfârșitul anului 2014 a creditat această finanțare alternativă. Piața intră acum într-o fază de maturizare. Închideri, reconcilieri, achiziții ... “ declara Stéphanie Savel, președintele Asociației de Finanțare Participativa din Franta și liderul platformei Wiseed.

Mai declară că “În 2018, 402 de milioane de euro au fost colectate de la persoane fizice prin platformele crowdfunding. Anul a fost bun, deoarece s-a înregistrat o creștere a activității de 20%, în timp ce unii au estimat sfârșitul crowdfunding-ului in 2018, din cauza unor ghinioane (ca închiderea site-ului Unilend). Desigur, nu mai avem ratele de creștere în trei cifre, dar este normal, arată că sectorul a atins o anumită maturitate, se află în peisajul financiar din Franța.”

Ceea ce se confirmă în 2018 este că acest tip de finanțare se vede din ce în ce mai mult in economie. Astăzi, 80% din sumele colectate de la persoane fizice sunt direcționate spre finanțarea sectorului economic. Aceasta contravine ideilor care încă circulă și sintetizează fondurile pentru finanțarea proiectelor socio-culturale. Tendință arată că există un adevărat apetit pentru investitori pentru finanțarea economiei. Și, pe de altă parte, companiile integrează din ce în ce mai mult acest mod de finanțare, fără ca acest lucru să fie opus unei finanțări mai convenționale, de exemplu bancar. Există din ce în ce mai multă complementaritate. În spatele acestei creșteri de 20%, evoluțiile sunt contraste în funcție de diferitele moduri de finanțare.

Donația este destul de stabilă, cu o scădere mică de 2%. Împrumutul a înregistrat o creștere semnificativă de 40%. În această categorie, împrumuturile pentru afaceri sunt destul de stabile și acest lucru este normal în contextul ratelor bancare foarte scăzute. Pe de altă parte, împrumutul sub formă de obligațiuni a crescut enorm, în special în cazul companiilor, deoarece completează împrumutul bancar convențional.

Împrumutul de obligațiuni este de asemenea propus pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare imobiliară și de producere a energiei regenerabile. Ratele de dobândă propuse sunt foarte atractive pentru persoane fizice. Acestea oscilează între 7% și 10% în primul caz și între 5% și 7% pentru al doilea.

Anul 2018 a fost marcat de lichidarea judiciară a lui Unilend. Această lichidare judiciară a provocat mult zgomot și a generat teamă. Este normal ca într-un sector tânăr să existe mișcări de companii. Aceasta este evoluția naturală a companiilor. Platforma Unilend a fost creată în 2013 și era în concurență directă cu împrumutul bancar pentru o populație de creditori individuali. Prin urmare, a fost foarte slăbită de scăderea ratelor bancare. La Banque Postale a achiziționat KissKissBankBank și Lendopolis. Au existat și achizițiile Credit.fr și Humonity de către fondul de investiții Tikehau Capital. Lumo, o platformă specializată în energii regenerabile, a fost de asemenea achiziționată de Société Générale Aceasta reflectă recunoașterea de către actorii instituționali a profesionalismului platformelor, valoarea adăugată a sistemelor informatice și relevanța unei oferte pentru clienții lor privați și clienții lor corporativi. Va continua acest lucru? Probabil.

Sursa: https://www.latribune.fr/entreprises-finance/banques-finance/finance-participative-80-des-montan

Comentarii

Lasa un comentariu