mar. 01

Finanţarea acum 125 de ani a Ateneului Român devine o metodă actuală

Finantarea constructiei Ateneului roman a fost posibila acum 125 de ani, prin aceeasi metoda de crowdfunding, care acum revine, puternic adaptata zilelor noastre. Prin lansarea modulului de plati electronice, E-payment, in cadrul unei platforme de atragere de fonduri investitionale, o societate clujeana tine sa marcheze aniversarea inaugurarii la 14 februarie 1888 a acestui edificiu.

Simbol al culturii nationale, Ateneul Roman, construit in inima Bucurestilor in urma cu 125 de ani (1886-1888), a devenit exponentul arhitectonic si spiritual nu doar al unui oras, al unei Capitale, ci al unei natiuni. Aici au conferentiat marile personalitati si savanti ai Romaniei, aici s-au petrecut momente de anvergura istorica ce s-au inscris in cartea de aur a poporului nostru.

Putini stiu astazi ca Palatul Ateneului Roman a fost finantat printr-o metoda de crowdfunding, cu banii dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale (500.000 de bilete in valoare de un leu), apelul adresat cetatenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societatii Ateneul Roman, sunand ca o chemare populara, printr-un slogan de-a dreptul comic si banal: “Dati un leu pentru Ateneu!”. Ideea apelului s-a transformat surprinzator intr-o lectie de unitate, de trezire a constiintei nationale. Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888.

Denumita in zilele noastre crowdfunding, aceasta metoda este un mod inedit de strângere de fonduri în retea, mai exact într-o retea organizată de oameni care cred în aceleasi principii si care îsi investesc banii cu scopul de a ajuta un proiect sa prinda viata. Acest tip de finantare are loc doar în mediul online si dispune de avantaje pe care anumiti investitori offline nu le au, având suportul a mii de oameni din diferite locuri ale lumii care au aceleasi scopuri.

Ca efect al crizei mondiale, pe de-o parte si a dezvoltarii internetului si a retelelor de socializare , pe de alta parte, platformele de crowdfunding in lume au cunoscut incepand cu anul 2009 o puternica dezvoltare. In Europa in anul 2012 cresterea a fost de 300%. Conform Crowd Funding Report, numarul platformelor de finantare directa se ridica la peste 450 , in toata lumea iar numarul lor este in continuare intr-o rapida crestere. In Europa aproximativ 15 % din platformele de finantare sunt focusate pe investitii.

In Romania desi au doar un istoric relevant, asemenea forme de finantare revin iarasi, dar in variante moderne, adaptate noilor tehnologii si cerinte economice, prin valorificarea fortei si energiilor retelelor sociale din mediul virtual. Asemenea produse sunt functionale de curand si pe piata romaneasca.

Astfel la Cluj-Napoca, ,, Multifinantare.Ro” ca si platforma de finantare a unor proiecte dar si ca modalitate de investitie, este un instrument usor de utilizat si va aduce un cost mic in atragerea de fonduri necesare. Fie ca vorbim de proiecte de investitii sau proiecte de tip recompensa, putem spune ca finantarea acestora va putea fi astfel sustinuta financiar de toate persoanele (fizice sau juridice) din proximitate sau de la mare distanta, interesate in dezvoltarea regiunii si in crearea de noi locuri de munca.

Prin lansarea noului modul de plati , in cadrul platformei ,, Multifinantare.Ro”, arhitectii acestui instrument tin sa omagieze la implinirea a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului roman, acea prima forma de finantare de acest tip, care si acum, in zilele noastre, poate genera solutii pentru multe proiecte investitionale.

Scris de Mihai Sălceanu, 26 februarie 2013

http://www.informatia-zilei.ro/sm/cultura/finantarea-acum-125-de-ani-a-ateneului-roman-devine-o-metoda-actuala/

Comentarii

Lasa un comentariu