Blog

oct. 10

Care este viitorul equity crowdfunding-ului?

de Lioara Nistor

Cea mai reprezentativă platformă de finanțare participativă din Israel, Ourcrowd, prin care s-au finalizat cu success 17 proiecte in ultimii 5 ani (potrivit unui raport recent),  a anunțat deschiderea unei noi sucursale în Madrid, deoarece consideră Spania „gateway-ul către America de Sud". Compania, care are deja o prezență globală prin intermediul birourilor sale din SUA, Canada, Australia și Singapore, a semnat, de asemenea, un parteneriat de afaceri cu Cardumen Capital, un fond de investiții spaniol-israelian care face investiții în tehnologie.

Cea mai recentă alianță a platformei Ourcrowd le urmează cele pe care le are deja cu United Overseas Bank Limited (UOB) din Singapore, The National Australia Bank (NAB) din Australia si The Shanghai Commercial & Savings Bank (SCSB) din Taiwan. Cu toate acestea, Ourcrowd nu este singura platformă de equity crowdfunding care a reușit expansiunea internațională.

Concurența se intensifică

În Marea Britanie, de exemplu, Crowdcube, cea mai mare platformă de equity crowdfunding din țară, a raportat recent 70 de proiecte listate în trimestrul III 2017. În plus, compania a anunțat un nou parteneriat cu platforma americană SeedInvest, pentru ca investitorii englezi sa aiba acces la piața americană.

În nord, platformele FundedByMe și Invesdor, promovează planurile de internaționalizare. FundedByMe a anunțat recent începerea operațiunilor în America de Sud prin intermediul filialei sale din Mexic, precum și deschiderea unui nou birou în Dubai pentru a prelua conducerea pieței EAU în parteneriat cu asociatul său finlandez, Around / Privanet, confirmând astfel că piata de equity crowdfunding inregistreaza o creștere extraordinară în regiunea APAC. Invesdor, care se definește ca fiind „cea mai mare platformă de equity crowdfunding în regiunea nordică din punct de vedere al volumului și cifrei de afaceri", continuă să se concentreze asupra proiectelor nordice, lansate în Suedia prin campania Sharpfin.

Lasse Mäkelä, CEO al Invesdor, a susținut că Suedia va fi o piață importantă pentru platforma finlandeză spunând: „Investitorii suedezi sunt foarte experimentați și am aflat că sunt interesați de cat mai multe investiții alternative".

Ce urmează?

Pe de o parte, aceste mișcări strategice sugerează că equity crowdfunding-ul a fost intotdeauna global. Pe de altă parte, platformele de crowdfunding sunt cautate din ce în ce mai mult prin internaționalizare ca o modalitate de a stimula diversificarea ofertelor de investiții.  În timp ce Crowdcube, de exemplu, a optat pentru o alianță de acces, FundedByMe a ales o abordare complementară, în timp ce Ourcrowd a utilizat o combinație a celor două.

Prin urmare, aceste parteneriate ridică o întrebare-cheie: din moment ce alianțele aduc împreună societățile de crowdfunding, ar putea această tendință să reprezinte un nou pas către crearea noilor conglomerate financiare în următorul deceniu?

 

https://themarketmogul.com/crowdfunding-future/?hvid=3N1vEi

iul. 17

Pas important in dezvoltarea crowdfundingului imobiliar

de Lioara Nistor

Céline Mahinc, asociat manager la Eden Finance, este co-autoarea unui studiu privind crowdfunding-ul imobiliar.  Autoarea a remarcat faptul că, la nivel global, crowdfundingul imobiliar este bine reprezentat  în trei țări, în principal, SUA, Marea Britanie și Franța. „Vedem că în tot mai multe țări sunt puse în aplicare reglementări dedicate crowdfunding-ului. Franța are, de asemenea, un cadru de reglementare ce evoluează prin schimbarea plafoanelor care au fost ridicate”. De exemplu, pentru crowdequity, majorarea de capital a fost ridicată până la 2,5 milioane, de la  milion de euro și nu există niciun plafon pentru investitorul individual. Spre deosebire de crowdlending, unde plafonul de strângere de fonduri a rămas la un milion, pentru investitorul individual a crescut la 2.000 de euro/proiect.

Crowdfundingul imobiliar a înregistrat o crestere de 53% în 2016 față de evoluția din 2015 și a ajuns la 68,5 milioane euro  fonduri colectate. A apărut un număr semnificativ mai mare de platforme, de la 26 în 2015, la 42 în 2016  din care 19 sunt noi, iar 3 închise și 4 în inactivitate aparentă.

Céline Mahinc remarca faptul că „în plus față de dezvoltarea imobiliară, renovarea sau investițiile în  închiriere de locuințe, a apărut un nou tip de crowdfunding imobiliar, cu finanțarea efectivă a dezvoltatorului imobiliar”, în special, pentru a finanța nevoile fondului de lucru, fiind de fapt, o finanțare antreprenorială. Acesta este un lucru nou.”

 

http://www.agefiactifs.com/immobilier/videos/point-detape-sur-le-developpement-du-crowdfunding-77717

mar. 28

Raportul AFME privind segmentul IMM din Europa

de Lioara Nistor

Raportul publicat de AFME (Association for Financial Markets in Europe) prezintă provocările specifice asociate creșterii de capital de risc pentru companiile mici si mijlocii din Uniunea Europeană. Se speră că astfel sunt informați factorii de decizie politică cu privire la dificultățile cu care se confruntă companiile din Europa în obținerea de finanțare.

„Suntem încântați de prezentarea acestui tip de raport pan-european care să furnizeze date și recomandări privind îmbunătățirea accesului la capital pentru companii. Industria dorește să colaboreze cu Comisia pentru a ajuta Uniunea piețelor de capital, a agendei de creștere economică și pentru a stimula competitivitatea companiilor din UE“, explică Simon Lewis, directorul executiv al AFME.

Chiar și așa, Olivier Guersent, director general în cadrul DG FISMA (Federal Information Security Management Act), spune: „Aceasta este una dintre provocările de bază pe care Uniunea piețele de capital din UE dorește să le abordeze. Oferta inadecvată de capital de risc a fost de mult timp o constrângere pentru firmele europene cu potențial ridicat de dezvoltare. În cadrul CMU (Capital Markets Union), Comisia a prezentat mai multe inițiative pentru îmbunătățirea funcționării acestor piețe. Cu toate acestea, nu există nici o soluție rapidă, factorii de decizie europeni trebuie să rămână concentrați pe această provocare structurală în anii următori. Acest raport este foarte oportun, întrucât Comisia pregătește pentru actualizare planul de acțiune CMU prin evaluarea sa intermediară.“

Raportul identifică principalele bariere care împiedică crearea și dezvoltarea întreprinderilor în Europa, inclusiv o piață de pornire fragmentată și o lipsă de conștientizare a beneficiilor capitalului de risc în rândul întreprinderilor. În plus, face următoarele recomandări:

- stabilirea unui cadru unic al UE pentru start-up-uri cu reguli standard în toate statele membre ale UE ar permite întreprinderilor noi să se dezvolte la nivel transfrontalier. Acest lucru ar putea fi realizat prin instituirea unui grup de experți UE care să se concentreze pe revizuirea diferitelor cadre legale ale UE, legi de insolvență și stimulente fiscale pentru investitori.

-îmbunătățirea gradului de conștientizare în rândul antreprenorilor a modului în care să câștige și să păstreze investitorii de capital de risc care ar reduce ratele de esec în afaceri. O mai bună structură de afaceri și de guvernare ar crește șansele de a obtine runde ulterioare de finanțare din partea investitorilor profesioniști.

- eliminarea blocajelor de piata și dezvoltarea crowdfundingului va face ca  finantatorii participativi si  business angelii sa investească în companii din întreaga UE. Crearea unei piețe unice pentru investitorii providențiali prin alinierea celor mai bune practici și asigurarea de stimulente fiscale consistente în EU28 ar putea fi o modalitate de a oferi mai mult capital de risc pentru întreprinderile inovatoare din Europa. Educația, formarea și certificarea investitorilor individuali, precum și promovarea rolului sindicatelor și a rețelelor cu o acoperire europeană, ar crește, de asemenea, numărul de finanțatori.

Cu toate acestea, AFME spune că, pentru a fi stimulați să investească mai mult, business angelii și finantatorii participativi ar trebui să aibă acces mai larg la oportunități de exit. Dezvoltarea și formării rețelelor, precum și dezvoltarea piețelor secundare pentru acțiuni private la nivelul UE ar permite un astfel de acces. Dar si realizarea unui pașaport de marketing la nivel UE pentru managerii de fonduri de capital de risc (ca parte a revizuirii EuVECA) și lansarea fondului pan-european de fonduri sunt pași buni înainte. Doar 12 state membre ale UE au stimulente fiscale pentru investiții în stadiu incipient. În plus, fondurile de capital de risc din Europa au investit € 4,1 miliarde, comparativ cu € 26.4 miliarde, în medie, în SUA, între 2007-2015.

Crearea unui mediu favorabil pentru accesul la piețele de capital ar ajuta întreprinderile mici să aibă acces la informațiile necesare pentru a iniția strategii de finanțare și dezvoltare pe termen lung. Pentru a face acest lucru, se recomandă dezvoltarea ecosistemelor de consultanță pentru IMM-uri de emitenți, consilieri, antreprenori, cadre universitare și centre europene de inovare.

 

http://www.ftseglobalmarkets.com/news/afme-reports-on-under-utilisation-and-under-provision-of-risk-capital-in-europe-in-sme-segment.html

nov. 11

Crowdfunding-ul se vrea reglementat si in Rusia

de Lioara Nistor

Banca Centrală a Rusiei (CBR) a inițiat un grup de lucru cu experți de la mai mult de zece platforme de crowdfunding pentru dezvoltarea unui cadru de reglementare pentru finantarea participativa. Propunerile vor deveni în cele din urmă un nucleu al unui cadru de reglementare, care va fi dezvoltat de către banca centrală.

În prezent, în Rusia, sectorul emergent de crowdfunding reprezintă mai puțin de 500 de milioane de ruble ( 7748.755 USD ), cu o volatilitate ridicată și  disproporțiii mari intre  diferitele forme de manifestare.

"Ne-am bazat conceptul de legiferare a crowdfunding-ului pe reglementarea,  supravegherea riscurilor și luarea în considerare a nevoilor participanților la piață care se confruntă cu dificultăți în accesarea unor surse de finanțare", a explicat Mihail Mamuta, șeful Serviciului pentru protecția serviciilor financiare ale consumatorilor și acționarilor minoritari. "Cu toate acestea, avem timp suficient, pentru că piața de crowdfunding este încă în curs de dezvoltare și trebuie să mai crească în volum."

Banca Centrală a Rusiei a remarcat faptul că activitatea de crowdfunding ar trebui să fie reglementată pe trei direcții principale:

  • Reglementarea activității platformelor de crowdfunding și stabilirea cerințelor pentru proprietarii și managerii acestora;
  • Determinarea cerințelor pentru emitenții de valori mobiliare (oferite prin intermediul platformelor) și pentru susținători;
  • Determinarea cerințelor pentru inițiatorii și investitorii care utilizează platformele de crowdfunding. "

Serviciul pentru protecția serviciilor financiare ale consumatorilor și acționarilor minoritari, consideră că reglementarea crowdfunding-ului ar trebui introdusă treptat. Protecția drepturilor de consumator rămâne o prioritate în dezvoltarea cadrului de reglementare.

 

https://www.crowdfundinsider.com/2016/11/92329-media-res-central-bank-russia-developing-crowdfunding-regulation/

oct. 19

Romania antreprenoriala- economie de tip joc de copii

de Mirel Borodi

Un ecosistem este definit ca un habitat in care trăiesc impreuna mai multe  entităti. Evident  aceste entități trăiesc mai bine, mai mult și  mai fericite dacă acel habitat este sanătos.

Ecosistemul antreprenorial nu face exceptie de la aceasta regula si ingredientele necesare sunt trei : capital (nici o afacere nouă nu poate fi lansata fără bani sau  active ), know-how (ai  nevoie de ingineri, dezvoltatori, designeri, agenții de vânzări,  oameni cu diverse aptitudini  necesare pentru lansarea și creșterea întreprinderilor inovatoare) rebeliune/nonconformism (un antreprenor provoacă întotdeauna status quo-ul, )

Toate cele trei ingrediente sunt prezente, în proporții variabile, în fiecare tara dar cel mai important lucru nu este pur și simplu prezența sau absența lor ci mai degraba,  gradul în care acestea se amestecă în partea antreprenorială a economiei. Cu alte cuvinte, există un loc în care toate cele trei ingrediente sunt  împreună, atunci cand  capitaliștii, inginerii, și rebelii /nonconformistii  se cunoasc intre ei  si sunt gata sa colaboreze pentru a realize mari lucrari. Modul în care cele trei ingrediente se combina spune foarte multe despre economia și profilul sociologic specific unei  țări.

Există șapte combinații posibile iar eu as incadra Romania in zona in care exista doua ingredientedin cele trei, know-how si rebeliune. Daca ar exista doar Know-how , am fi economia loan specifica Indiei dar cred ca in tara noastra avem suficiente persoane rebele , gata sa faca lucrurile diferit. Spun deci ca in  Romania inca  avem oameni bine pregatiti in diverse domenii si  avem deasemenea un spirit de-a gasi solutii la diverse probleme iesind deseori din cadrul standard . Ceea ce ne lipseste cu siguranta ii  capitalul de risc. Nu avem in Romania nici  retele puternice de business angeli nici platforme de microcredite nici fonduri de tip ventures capital . Practic suntem o economie (din punct de vedere antreprenorial ) de tip ” joc de copii” ( Know-how + rebeliune = economie de tip  joc de copii).

De ce un loc de joacă?

Pentru că într-o astfel de economie, oamenii pot arata ca antreprenori, când de fapt, acestia sunt mai mult niște copii lipsiti de mijloace ca să crească. Ca exemplu, autorul ne spune ca  in fiecare an se intoarce la scoala sa de inginerie  în Bretania. Acolo, de fiecare dată , oamenii îi vorbesc  despre o mulțime de proiecte, fie în cercetare, fie de afaceri, fie ambele. Dar, odată ce pleaca, de nici unul dintre aceste proiecte nu se  mai  aude nimic. În anul următor, când se  întoarce  în campus,  nu gaseste  nici o urmă a acestor proiecte. Idei și experimente la scară mică, pur și simplu  se pierd  în aer.

De ce?

Pentru că atunci când economia este lipsită de capital, rebelii locali sunt în imposibilitatea de a merge de la o idee la o afacere de succes si de a construi un imperiu. Economia de tip loc de joacă, în cazul în care există cercetare,  este captată în lumea academică,  start-up-rile  sunt împiedicate sa creasca fie  din cauza reglementărilor ostile fie din cauza  lipsei de capital. Inovarea in aceasta economie  este finanțata  în mare parte de către guvern, prin granturi de cercetare sau subvenții pentru IMM-uri. Se creează puține locuri de muncă (cu excepția celor care gestionează subvențiile guvernamentale) și nu crează valoare la o scară mai mare.

https://salon.thefamily.co/what-makes-an-entrepreneurial-ecosystem-815f4e049804#.w0sm5kmpk

sep. 26

Crowd Funding - Crowd Innovation - Graz

de Larisa Borodi

In acest an, orasul austriac Graz, a fost gazda evenimentului Crowd Dialog Europe. Acesta a fost ales datorita faptului ca incepand cu luna mai a anului 2016, Graz a fost primul oras European care s-a alaturat trendului de crowdfunding. Astfel, sectiunea de afaceri a orasului ofera sprijin fondatorilor in faza timpurie si promoveaza servicile de creatie efectuate intr-o camapnie de crowdfunding.

Pe data de 8 septembrie 2016 la Crowd Dialog s-au adunat 420 de experti din 32 de state, o premiera pentru un astfel de eveniment deoarece, pentru prima data au fost prezenti experti din toate statele Uniunii Europene. In cadrul acestui eveniment, sub motto-ul : "united knowledge- crowd sourcing-crowd funding-crowd innovation” , a fost oferita o imagine “State-of-the-Art” cuprinzatoare, fundamentata stiintific, a fenomenului de inovare bazat pe “multimi” si a scenariilor de finantare si a modelelor de lucru pentru identificarea si evaluarea timpurie a noilor trenduri potentiale de afaceri.

 

https://www.jungewirtschaft.at/jw/Steiermark/Crowd-Dialog-Graz-2016.html

http://www.vomamt.at/events/crowd-dialog-europe-2016-united-in-knowledge/

sep. 05

Crowdfunding în teritoriu

de Lioara Nistor

În această vară, asociația Financement Participatif France (Finanțare Participativa Franța) a organizat, la Palatul Luxemburg, un seminar pe tema "Finanțarea participativă și teritoriile", susținut de Philippe Adnot, senator al provinciei Aube, sub patronajul Ministerului Economiei, Industriei și al Domeniului Digital.

Reprezentanți ai platformelor de crowdfunding, sprijinitori și finanțatori ai inițiatorilor de proiecte, precum și reprezentanți ai comunităților locale s-au întâlnit pentru a discuta realitățile și provocările crowdfundingului (finanțării participative), a-și pune întrebări cu privire la durabilitatea acestui sector, a prezenta inițiative și activități de promovare de pus în aplicare la nivel local și a face vizibile evenimente locale și instrumente de sprijin pentru dezvoltarea de proiecte, indiferent dacă sunt de interes comercial sau general.

Întâlnirea a fost o bună oportunitate de a prezenta o cartografiere a diferitelor parteneriate dezvoltate la nivelul comunelor, departamentelor, regiunilor ... și pentru a reaminti actorilor locali rolul lor în asistarea inițiatorilor de proiecte de crowdfunding pentru a facilita proliferarea acestor inițiative. A fost, de asemenea, o oportunitate de a arăta că și comunitățile locale pot profita pentru a  finanța proiecte dorite de cetățeni, de a crea o dinamică colectivă și a implica localnicii, oferindu-le oportunități de a sprijini proiectele pe care doresc să le concretizeze.

http://financeparticipative.org/evenements/finance-participative-et-territoires-le-27-juin-2016/

 

iul. 01

Crowdfundingul imobiliar spaniol ia avânt

de Lioara Nistor

Investiția imobiliară, intră în forță și devine marea noutate din industria crowdfunding-ului spaniol. În urma cu un an, nu exista nici una dintre cele trei platforme care operează astăzi în Spania, considerate forme generatoare de bani și de active pentru investitorii spanioli.

Platforma Housers, una dintre cele trei, pune la dispozitia investitorilor o oportunitate de investire constând din două case în cartierul Malasaña din Madrid. În conformitate cu informațiile de pe site, aceste proprietăți imobiliare au o valoare de piață ce ajunge la 508,449 euro și se încearcă obținerea unui randament de închiriere de 6,66%. Această platformă, în doar un an de activitate, a ajuns o alternativă reală în peisajul investițional madrilean, colectând peste 6 milioane de euro, printr-o comunitate de 12,687 investitori.

Inveslar este o altă platformă de crowdfunding imobiliar din Spania, inființată la Girona. În prezent, dezvoltă oportunități de investiții în Barcelona, cu o țintă de vânzare 159,249 euro și vizează un profit din închirieri de 6,05%. Inveslar, deși și-a început activitatea în 2016, a reușit să strângă peste 270.000 euro și a vândut deja un activ imobiliar finanțat prin crowdfunding.

A treia opțiune, din domeniul crowdfundingului imobiliar, este platforma Privalore. Aceasta oferă în prezent, ca oportunitate de investire, o casa de 110 m2, cu o țintă de finanțare de 100.000 euro prin crowdfunding și se asteapta un profit anual de 15,7%.

Sursa: http://crowdemprende.com/oportunidades-de-inversion-en-equity-crowdfunding-en-espana/

 

iun. 09

Platformă inovativă franțuzească de crowdfunding

de Lioara Nistor

Creată în urmă cu patru ani și formată ca o comunitate puternică de 65 000 de membri, Anaxago este o platformă de equity crowdfunding bazată pe două activități principale: imobiliare și inovare. Compania a avut o creștere exponențială a cifrei de afaceri, de la 2 milioane la 50 de milioane de euro, investiții disponibile pentru 2016. Ideea a pornit de la o constatare că, în timpul crizei (2008-2011) din șapte milioane de mici investitori la bursă, două milioane și-au închis conturile. „La început, ideea noastră a fost să împacăm două categorii de oameni care se întâlnesc mai putin: pe de o parte, investitorii privați care nu aveau acces la oportunitățile oferite de capitalul de risc, iar pe de altă parte, liderii unor intreprinderi care nu aveau acces ușor la capitaluri”, mărturisește Joachim Dupont, cofondator Anaxago. Acesta mai spune că platforma lucrează în condiții de mare selectivitate (rata de acceptare fiind de circa 4%) și tocmai acest lucru dă valoarea adăugată acestui proiect.

Patru criterii stau la baza activității de selecție a companiilor ce urmează a fi finanțate:

  1. Primul ține de a face o mică investigație asupra echipei, în ceea ce privește implicarea financiară și capacitatea financiară, dar și  abilitățile și receptivitatea acesteia.
  2. Al doilea criteriu ține de tipul de activ  creat de intreprindere, ce poate fi o piață, o rețea de clienți, o tehnolohie etc. 
  3. Foarte important în evaluarea partenerilor este conceptul „time to market”, timpul pieței, adică a identifica momentul oportun de intrare într-o anumită piață.
  4. În ultimul rând, dar poate cel mai important, este structurarea planului de dezvoltare operațional, respectiv precizarea tuturor detaliilor legate de termene, mod de utilizare, calendarul defășurării investiției.

Aplicând cu rigurozitate aceste criterii, platforma a realizat un portofoliu de 80 de companii, ce sunt finanțate și urmărite în timp.

http://www.epochtimes.fr/equity-crowdfunding-methode-anaxago-13226.html

 

mar. 21

Modificari ale regulamentului Consob privind equity crowdfunding-ul

de Lioara Nistor

Prin rezoluția nr. 19520 din 25 februarie 2016, Consob a făcut modificări majore ale regulamentului recent intrat în vigoare privind equity crowdfunding-ul din Italia. După consultări cu platformele de crowdfunding, autoritatea a modificat vechea reglementare pentru a extinde gama potențialilor investitori și a simplifica procedurile de investiții. Prin Decretul-Lege nr. 18 din octombrie 2012, s-au introdus regulamente pentru funcționarea platformelor de colectare a capitalului pentru start-up-uri inovatoare. Însă era nevoie de un regulament special, iar Consob a făcut public, în 26 iunie 2013, „Regulamentul care reglementează colectarea de capital on-line”.

Necesitatea de a introduce equity crowdfunding-ul este legată de dificultățile companiilor recent înființate de a strânge fondurile necesare pentru a dezvolta proiecte inovatoare. În prezent, există 18 platforme italiene autorizate de Consob. Activitățile platformei sunt de colectare online de fonduri prin oferirea unei părți din companie în schimbul unei sume de bani. Fiecare proiect oferă o investiție minimă, investitorii devinind parteneri. Equity crowdfunding-ul în Italia este încă puțin cunoscut și utilizat, din cauza complexității de reglementare și din cauza mentalității investitorilor italieni. Conform Observatorului privind equity crowdfunding-ul de la Politehnica din Milano, în Italia, capitalul colectat din 2013 până în prezent a fost de 3.670.000 euro, cu o medie de 344 mii de euro/proiect. În aproximativ trei ani, au fost postate 36 de oferte de la 34 de start-up-uri și un IMM inovator (în conformitate cu Decretul-lege nr.3/2015), din care 14 au colectat suma necesară, 15 au fost închise fără succes, iar 7 oferte sunt în curs de desfășurare.                                                                                                                           

Printre motivele care au împiedicat dezvoltarea equity crowdfundingului în Italia este și legislația complexă care împiedică răspândirea acestui instrument. În consecință, prin modificarea regulamentului Consob se simplifică procedurile permițând unui investitor individual să investească sume peste pragul de 500 de euro și 5 mii de euro pentru o persoană juridică, fără a mai fi obligatoriu să treacă printr-o bancă sau un intermediar financiar pentru întocmirea chestionarului MiFID care verifică caracterul adecvat al investiției pentru persoana în cauză. Prin această schimbare, platformele iau asupra lor sarcina de a verifica gradul de adecvare al investiției direct, online pe portal. Al doilea pas este de a extinde numărul de investitori profesioniști. Pentru încheierea corectă a campaniilor de equity crowdfunding, trebuie să se ofere cel puțin 5% din capital investitorilor profesioniști sau băncilor, societăților de investiții, fondurilor sau corporațiilor mari. Până în prezent, regulamentul precizează un nou tip de investitor care poate juca rolul de profesionist: „investitor profesionist la cerere", așa cum este definit de normele europene privind furnizarea de servicii de investiții, MiFID. În conformitate cu legislația, investitorii profesioniști la cerere trebuie să aibă cel puțin două dintre aceste cerințe: 10 operațiuni pe piață în fiecare trimestru în ultimele patru trimestre precedente; portofoliu de investiții, inclusiv depozite, de peste 500 de mii de euro; experiență de muncă de cel puțin un an în sectorul financiar. În plus, noul regulament Consob privind equity crowdfundingul lărgește, de asemenea, publicul de start-up care poate face uz de colectare online a capitalului. În categoria societăților de tip „ofertanți" sunt admise: cele mai inovatoare companii start-up, inclusiv cele cu vocație socială; întreprinderile inovatoare mici și mijlocii (IMM-uri inovative); schema de plasament colectiv (OPCVM), prin care investesc în principal în întreprinderi inovatoare și a IMM-uri inovatoare; corporații care investesc în principal în întreprinderi inovatoare și a IMM-uri inovatoare. Toate aceste modificări vor avea efect pozitiv asupra costurilor, în special, prin reducerea costurilor tranzacțiilor și reducerea cheltuielilor legate de finalizarea ofertei.

Pe scurt, modificările aduse Regulamentului privind equity crowdfundingul vor da un impuls suplimentar răspândirii acestui instrument de finanțare, care în Italia este la început.

 

http://it.ibtimes.com/startup-ed-equity-crowdfunding-le-modifiche-al-regolamento-consob-spingono-la-raccolta-di-capitali

 

1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima