Blog

sep. 05

Crowdfunding în teritoriu

de Lioara Nistor

În această vară, asociația Financement Participatif France (Finanțare Participativa Franța) a organizat, la Palatul Luxemburg, un seminar pe tema "Finanțarea participativă și teritoriile", susținut de Philippe Adnot, senator al provinciei Aube, sub patronajul Ministerului Economiei, Industriei și al Domeniului Digital.

Reprezentanți ai platformelor de crowdfunding, sprijinitori și finanțatori ai inițiatorilor de proiecte, precum și reprezentanți ai comunităților locale s-au întâlnit pentru a discuta realitățile și provocările crowdfundingului (finanțării participative), a-și pune întrebări cu privire la durabilitatea acestui sector, a prezenta inițiative și activități de promovare de pus în aplicare la nivel local și a face vizibile evenimente locale și instrumente de sprijin pentru dezvoltarea de proiecte, indiferent dacă sunt de interes comercial sau general.

Întâlnirea a fost o bună oportunitate de a prezenta o cartografiere a diferitelor parteneriate dezvoltate la nivelul comunelor, departamentelor, regiunilor ... și pentru a reaminti actorilor locali rolul lor în asistarea inițiatorilor de proiecte de crowdfunding pentru a facilita proliferarea acestor inițiative. A fost, de asemenea, o oportunitate de a arăta că și comunitățile locale pot profita pentru a  finanța proiecte dorite de cetățeni, de a crea o dinamică colectivă și a implica localnicii, oferindu-le oportunități de a sprijini proiectele pe care doresc să le concretizeze.

http://financeparticipative.org/evenements/finance-participative-et-territoires-le-27-juin-2016/

 

iul. 01

Crowdfundingul imobiliar spaniol ia avânt

de Lioara Nistor

Investiția imobiliară, intră în forță și devine marea noutate din industria crowdfunding-ului spaniol. În urma cu un an, nu exista nici una dintre cele trei platforme care operează astăzi în Spania, considerate forme generatoare de bani și de active pentru investitorii spanioli.

Platforma Housers, una dintre cele trei, pune la dispozitia investitorilor o oportunitate de investire constând din două case în cartierul Malasaña din Madrid. În conformitate cu informațiile de pe site, aceste proprietăți imobiliare au o valoare de piață ce ajunge la 508,449 euro și se încearcă obținerea unui randament de închiriere de 6,66%. Această platformă, în doar un an de activitate, a ajuns o alternativă reală în peisajul investițional madrilean, colectând peste 6 milioane de euro, printr-o comunitate de 12,687 investitori.

Inveslar este o altă platformă de crowdfunding imobiliar din Spania, inființată la Girona. În prezent, dezvoltă oportunități de investiții în Barcelona, cu o țintă de vânzare 159,249 euro și vizează un profit din închirieri de 6,05%. Inveslar, deși și-a început activitatea în 2016, a reușit să strângă peste 270.000 euro și a vândut deja un activ imobiliar finanțat prin crowdfunding.

A treia opțiune, din domeniul crowdfundingului imobiliar, este platforma Privalore. Aceasta oferă în prezent, ca oportunitate de investire, o casa de 110 m2, cu o țintă de finanțare de 100.000 euro prin crowdfunding și se asteapta un profit anual de 15,7%.

Sursa: http://crowdemprende.com/oportunidades-de-inversion-en-equity-crowdfunding-en-espana/

 

iun. 09

Platformă inovativă franțuzească de crowdfunding

de Lioara Nistor

Creată în urmă cu patru ani și formată ca o comunitate puternică de 65 000 de membri, Anaxago este o platformă de equity crowdfunding bazată pe două activități principale: imobiliare și inovare. Compania a avut o creștere exponențială a cifrei de afaceri, de la 2 milioane la 50 de milioane de euro, investiții disponibile pentru 2016. Ideea a pornit de la o constatare că, în timpul crizei (2008-2011) din șapte milioane de mici investitori la bursă, două milioane și-au închis conturile. „La început, ideea noastră a fost să împacăm două categorii de oameni care se întâlnesc mai putin: pe de o parte, investitorii privați care nu aveau acces la oportunitățile oferite de capitalul de risc, iar pe de altă parte, liderii unor intreprinderi care nu aveau acces ușor la capitaluri”, mărturisește Joachim Dupont, cofondator Anaxago. Acesta mai spune că platforma lucrează în condiții de mare selectivitate (rata de acceptare fiind de circa 4%) și tocmai acest lucru dă valoarea adăugată acestui proiect.

Patru criterii stau la baza activității de selecție a companiilor ce urmează a fi finanțate:

 1. Primul ține de a face o mică investigație asupra echipei, în ceea ce privește implicarea financiară și capacitatea financiară, dar și  abilitățile și receptivitatea acesteia.
 2. Al doilea criteriu ține de tipul de activ  creat de intreprindere, ce poate fi o piață, o rețea de clienți, o tehnolohie etc. 
 3. Foarte important în evaluarea partenerilor este conceptul „time to market”, timpul pieței, adică a identifica momentul oportun de intrare într-o anumită piață.
 4. În ultimul rând, dar poate cel mai important, este structurarea planului de dezvoltare operațional, respectiv precizarea tuturor detaliilor legate de termene, mod de utilizare, calendarul defășurării investiției.

Aplicând cu rigurozitate aceste criterii, platforma a realizat un portofoliu de 80 de companii, ce sunt finanțate și urmărite în timp.

http://www.epochtimes.fr/equity-crowdfunding-methode-anaxago-13226.html

 

mar. 21

Modificari ale regulamentului Consob privind equity crowdfunding-ul

de Lioara Nistor

Prin rezoluția nr. 19520 din 25 februarie 2016, Consob a făcut modificări majore ale regulamentului recent intrat în vigoare privind equity crowdfunding-ul din Italia. După consultări cu platformele de crowdfunding, autoritatea a modificat vechea reglementare pentru a extinde gama potențialilor investitori și a simplifica procedurile de investiții. Prin Decretul-Lege nr. 18 din octombrie 2012, s-au introdus regulamente pentru funcționarea platformelor de colectare a capitalului pentru start-up-uri inovatoare. Însă era nevoie de un regulament special, iar Consob a făcut public, în 26 iunie 2013, „Regulamentul care reglementează colectarea de capital on-line”.

Necesitatea de a introduce equity crowdfunding-ul este legată de dificultățile companiilor recent înființate de a strânge fondurile necesare pentru a dezvolta proiecte inovatoare. În prezent, există 18 platforme italiene autorizate de Consob. Activitățile platformei sunt de colectare online de fonduri prin oferirea unei părți din companie în schimbul unei sume de bani. Fiecare proiect oferă o investiție minimă, investitorii devinind parteneri. Equity crowdfunding-ul în Italia este încă puțin cunoscut și utilizat, din cauza complexității de reglementare și din cauza mentalității investitorilor italieni. Conform Observatorului privind equity crowdfunding-ul de la Politehnica din Milano, în Italia, capitalul colectat din 2013 până în prezent a fost de 3.670.000 euro, cu o medie de 344 mii de euro/proiect. În aproximativ trei ani, au fost postate 36 de oferte de la 34 de start-up-uri și un IMM inovator (în conformitate cu Decretul-lege nr.3/2015), din care 14 au colectat suma necesară, 15 au fost închise fără succes, iar 7 oferte sunt în curs de desfășurare.                                                                                                                           

Printre motivele care au împiedicat dezvoltarea equity crowdfundingului în Italia este și legislația complexă care împiedică răspândirea acestui instrument. În consecință, prin modificarea regulamentului Consob se simplifică procedurile permițând unui investitor individual să investească sume peste pragul de 500 de euro și 5 mii de euro pentru o persoană juridică, fără a mai fi obligatoriu să treacă printr-o bancă sau un intermediar financiar pentru întocmirea chestionarului MiFID care verifică caracterul adecvat al investiției pentru persoana în cauză. Prin această schimbare, platformele iau asupra lor sarcina de a verifica gradul de adecvare al investiției direct, online pe portal. Al doilea pas este de a extinde numărul de investitori profesioniști. Pentru încheierea corectă a campaniilor de equity crowdfunding, trebuie să se ofere cel puțin 5% din capital investitorilor profesioniști sau băncilor, societăților de investiții, fondurilor sau corporațiilor mari. Până în prezent, regulamentul precizează un nou tip de investitor care poate juca rolul de profesionist: „investitor profesionist la cerere", așa cum este definit de normele europene privind furnizarea de servicii de investiții, MiFID. În conformitate cu legislația, investitorii profesioniști la cerere trebuie să aibă cel puțin două dintre aceste cerințe: 10 operațiuni pe piață în fiecare trimestru în ultimele patru trimestre precedente; portofoliu de investiții, inclusiv depozite, de peste 500 de mii de euro; experiență de muncă de cel puțin un an în sectorul financiar. În plus, noul regulament Consob privind equity crowdfundingul lărgește, de asemenea, publicul de start-up care poate face uz de colectare online a capitalului. În categoria societăților de tip „ofertanți" sunt admise: cele mai inovatoare companii start-up, inclusiv cele cu vocație socială; întreprinderile inovatoare mici și mijlocii (IMM-uri inovative); schema de plasament colectiv (OPCVM), prin care investesc în principal în întreprinderi inovatoare și a IMM-uri inovatoare; corporații care investesc în principal în întreprinderi inovatoare și a IMM-uri inovatoare. Toate aceste modificări vor avea efect pozitiv asupra costurilor, în special, prin reducerea costurilor tranzacțiilor și reducerea cheltuielilor legate de finalizarea ofertei.

Pe scurt, modificările aduse Regulamentului privind equity crowdfundingul vor da un impuls suplimentar răspândirii acestui instrument de finanțare, care în Italia este la început.

 

http://it.ibtimes.com/startup-ed-equity-crowdfunding-le-modifiche-al-regolamento-consob-spingono-la-raccolta-di-capitali

 

feb. 29

Servicii complete pentru crowdfunding imobiliar

de Lioara Nistor

Compania BrickVest anunță lansarea de investiții imobiliare unde și investitorii individuali pot investi 1.000 de euro în proiecte imobiliare, direct pe platforma. Anterior acestei modificări, oportunitățile erau accesibile numai instituțiilor mari, precum fondurile de pensii sau societățile de asigurare.

BrickVest a finalizat până în prezent trei proiecte, care au permis micilor utilizatori ai platformei să investească alături de parteneri care gestionează miliarde de active imobiliare la nivel global. Thor Equities, un lider global în investiții imobiliare urbane, oferă utilizatorilor posibilitatea de a investi prin BrickVest în active retail localizate în centrul Londrei. Prin Aerium, un alt manager de investiții imobiliare paneuropene, utilizatorii BrickVest pot avea acces la investiții în centrul de afaceri din Berlin. Tranzacția finală este asigurată de Corestate Capital Group, care are un portofoliu de retail considerabil în Germania.

Echipa fondatoare BrickVest are o vastă experiență în sectorul imobiliare și este susținută de investitori influenți, cum sunt Universitatea Harvard și Global Fondator Capital. BrickVest oferă o gamă largă de oportunități de investiții care permit investitorilor să selecteze un proiect în funcție de clasa de active preferate, zona geografică și profit oferit. Spre deosebire de alte platformele de crowdfunding imobiliar, toate proiectele de investiții de pe platforma BrickVest au fost deja închise. Acest lucru înseamnă că investitorii pot achiziționa imediat partea lor din proprietate. BrickVest oferă transparență fiind susținută de către furnizorii de servicii de renume, cum ar fi Nabarro LLP (legal), BDO LLP (audit, taxe), Reyker (operațiuni de fond, depozitar, custode) și Lawson Conner (de reglementare).

Emmanuel Lumineau, CEO la BrickVest, comentează: "Astăzi este un moment important în industria imobiliară. În timp ce majoritatea platformelor peer-to-peer acționează ca un serviciu de brokeraj pentru investitori, BrickVest oferă întrega gamă de servicii de administrare a investițiilor: prin subscriere completă, gestionarea investițiilor și prin evaluare și monitorizare. BrickVest se distinge prin furnizarea către comunitatea de investiții europene, de lichidități unei clase de active în mod tradițional nelichide. Eu cu siguranță cred că introducem o schimbare fundamentală în procesul investițiilor imobiliare”

http://www.financialit.net/content/fintech-platform-brickvest-goes-live

 

feb. 22

Crowdfunding-ul, soluția dezvoltării imobiliare în SUA

de Lioara Nistor

Într-un raport recent al Departamentului de Comerț al SUA pentru 2015, se arată că prețurile la închirierile imobiliare au atins maxime istorice pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Glenn Kelman, CEO la Redfin, a atribuit prețurile ridicate de închiriere lipsei construcțiilor noi. De ce legile de bază ale cererii și ofertei nu au dus la construirea de noi locuințe? Kelman a dat trei motive pentru lipsa proprietăților de închiriere:

 • Dezvoltatorii nu au destulă încredere în economie pentru a porni proiecte mari. În timp ce unele proiecte mai mici sunt construite în centrele urbane, dezvoltatorii au fost reticenți să investească în zone periferice;
 • O lipsă a mâinii de lucru din cauza incapacității Congresului de a adopta reforma imigrației;
 • Se invocă legile privind restricția de a construi în anumite zone, pentru a opri proiectele de locuințe, chiar înainte de a începe.

Statisticile susțin această viziune pesimistă. În timp ce încrederea constructorilor a crescut ușor în ultimul an, noile construcții sunt numeric, încă mult sub nivelul cererii istorice. Pe piața muncii, 2,3 milioane de muncitori au plecat din industria construcțiilor între 2006-2011 și numai jumătate dintre ei s-au întors. Restricțiile zonale, evident, variază de la oraș la oraș, dar orașele mari, în special, au avut o perioadă dificilă în satisfacerea cererii de locuințe. In San Francisco, de exemplu, chiria medie pentru un apartament cu un dormitor a crescut la 3.530 dolari / lună,  în ciuda acestei cereri acute de locuințe, doar 1500 de apartamente pe an au fost construite în oraș în ultimii 20 de ani, iar populaţia orașului a crescut cu 200.000 peste acel moment.

În timp ce imigrația este o problemă națională, accesul la capital și opoziția comunității pentru construirea de locuințe noi sunt teoretic mult mai ușor de rezolvat. De fapt, crowdfunding-ul imobiliar are potențialul de a ajuta ambele aspecte, în același timp. ”Suntem încă în etapele de formare ale crowdfunding-ului imobiliar, dar pe măsură ce se maturizează industria, cred că vom vedea că dezvoltatori imobiliari avizați folosesc crowdfunding-ul ca sursă de strângere de fonduri și ca instrument de a asigura sprijinul comunității pentru locuințe noi. Pe partea de capital, creșterea crowdfunding-ului imobiliar ca instrument de strângere de fonduri a fost bine fundamentată. Massolution a prezis anul trecut, cu privire la crowdfunding-ul imobiliar, că este o industrie care va ajunge la  2.5 miliarde dolari  în 2015. Aceasta ar fi o creștere de 150% față de 2014.

Prin admiterea finanțării de către membrii comunității locale a proiectelor de crowdfunding imobiliar, dezvoltatorii pot reduce opoziția acesteia pentru construcția de locuințe noi. Sunt deja comunități care încep să profite direct din crowdfunding. În 2014, în Denver s-au colectat 12 milioane dolari  din obligațiuni municipale, destinate modernizării drumurilor și clădirilor.

 

https://peerrealty.com/blog/not-in-my-backyard-real-estate-crowdfunding-and-community-development

 

 

ian. 11

10 predictii pentru crowdfunding imobiliar in 2016

de Lioara NISTOR

Dacă 2013 a marcat începutul pieței de crowdfunding imobiliar, iar în 2014 și-a continuat ascensiunea, 2015 a fost un an de avânt pentru acest domeniu financiar. “Cu toate acestea, ce va urma în anul 2016 este greu de prognozat, dar, cu siguranță, există predicții pentru crowdfundingul imobiliar”, spune Ray Sturm, CEO Ray Sturm si CEO al AlphaFlow. Înainte de lansarea AlphaFlow, acesta a fondat RealtyShares una dintre platformele de top din industria de P2P pentru investiții imobiliare.  Ray Sturm crede că:

 1.  Tot mai multe companii vor adopta o formă de subscriere automatizată care le va permite să evalueze într-o manieră exponențială mai multe aplicații fără a crește proportional si numărului de angajati.
 2. Cel puțin 2 din primele 6 platforme de crowdfunding imobiliar sunt necunoscute pentru investitori, iar acest lucru este necesar să ducă la crearea de parteneriate cu firme mari.
 3. De multe ori, oamenii privesc cu ochi  buni platformele care fuzionează: “Prea multe platforme”, spun ei. Chiar si cei care se luptă pentru a-și descoperi o identitate si care au colectat suficienți bani ar trebui să ia în considerare această cale.
 4. Vom vedea că tot mai multe platforme se vor  concentra  asupra oportunității de a lucra cu capital instituțional.
 5. Procedurile platformelor s-au ameliorat foarte mult față de ultimul an, dar se vor face noi îmbunătițiri  în 2016.
 6. Consultând cinci platforme, veți găsi cinci moduri diferite de a prezenta o afacere. De asemenea, veți găși cinci opinii diferite cu privire la ceea ce este important și cinci moduri diferite de raportare. 2016 este anul în care va tinde spre o industrie uniformizată.
 7.  Investitorii strategici vor investi în 2016 în crowdfunding imobiliar.
 8.  În 2016, platformele de crowdfunding vor continua să ofere o varietate mare de clase de active, dar investitorii vor cauta activele de foarte mare succes.
 9. 2015 ar putea fi numit anul adolescenței pentru crowdfundingul imobiliar. In 2016, este timpul să crească, săse maturizeze și să aducă o serie de noi oportunități pentru investitori.
 10. În 2016, va crește semnificativ tranzacționarea ipotecilor imobiliare.

      

http://www.alphaflow.com/blog/an-insiders-perspective-10-predictions-on-real-estate-crowdfunding-in-2016/

 

nov. 22

Studiu despre piete si platforme

de Lioara Nistor 

Comisia Europeana a publicat în 4 noiembrie un raport ce a fost întocmit de către Crowdsurfer Ltd. cu scopul de a furniza informații specifice despre crowdfunding în piețele din Uniunea Europeană.  Acest studiu analizează activitatea de crowdfunding din perioada 1.01.2013-31.12.2014, din trei perspective:

 • O analiză a platformelor de crowdfunding care operează în statele membre ale UE;
 • O analiză a proiectelor postate ce permit o explorare a tendințelor în timp;
 • Un studiu al evoluției reglementării crowdfunding-ului și al intervenției legislative, inclusiv tendințele pieței înainte și după aceste reglementări.

Crowdfunding-ul este un fenomen la nivelul UE cu platforme identificate în 22 din 28 dintre statele membre și proiecte identificate în toate statele membre în 2014. Cu toate acestea, nivelul de activitate și rata de creștere variază semnificativ pe teritoriul UE și reflectă probabil diferențele în dimensiunea reală de dezvoltare a pieței. Diversitatea în cadrul pieței de crowdfunding în UE se extinde și la tipurile de finanțare. În 2014, recompensele, capitalurile proprii și împrumuturile au fost cele trei tipuri de finanțare întâlnite pe platforme. Activitatea de crowdfunding a crescut în 2014, față de nivelul din 2013, atât în ceea ce privește proiectele finanțate cât și numărul de platforme. Suma totală colectată în proiectele încheiate cu succes a crescut cu 118,9% în 2014, în timp ce numărul de proiecte a crescut cu 111,7%. Numărul total de platforme a crescut cu 23,2% în 2014, la 510 de platforme, față de 414 platforme în 2013. Cu toate acestea, numărul total de noi lansări de platforme a scăzut de la 133 în 2013, la 96 în 2014.

În ceea ce privește reglementarea crowdfunding-ului în statele membre UE, s-au analizat trei normative de reglementare, care au avut loc în statele membre în perioada studiului realizat:

 • Italia (26 iun 2013) - Regulamentul de crowdfunding de capital al ”Commissione Nazionale per le Societa la Borsa (CONSOB)” în conformitate cu Regulamentul 18592.
 • UK ( aprilie 2014) - Regulamentul de crowdfunding al FCA
 • Franța (30 mai 2014 aplicabil de la 1 octombrie 2014) - Regulamentul de crowdfunding și introducerea a două noi statute de reglementare specifice.

Analiștii de la Crowdsurfer consideră că este prea devreme pentru a efectua o evaluare aprofundată a impactului de reglementare, având în vedere că aceste intervenții au avut loc relativ recent. Analiza arată că nivelurile de activitate și nivelurile de creștere sunt inegale pe teritoriul UE, însă există unele asemănări în toate cele trei piețe:

 • Reglementările existente nu au fost concepute special pentru crowdfunding. Prin urmare, platformele de crowdfunding au întreprins aceste activități utilizând legi existente;
 • Reglementările au fost realizate cu scopul de a stabili norme specifice și orientare pentru crowdfunding. Legile nu au vizat și formele filantropice de crowdfunding;
 • În efectuarea acestor reglementări, fiecare dintre cele trei state membre au răspuns la condițiile  pieței, obiceiurilor și practicilor locale și au definit noi reguli ale crowdfunding-ului.

Piața europeană de crowdfunding rămâne într-un stadiu incipient de dezvoltare și continuă să evolueze rapid, iar concluzia analiștilor Crowdsurfer este că un mediu de reglementare clar și stabil creat prin reglementarea crowdfunding-ului poate fi văzut ca un sprijin pentru reforme economice mai largi.

http://ec.europa.eu/finance/general-policy/docs/crowdfunding/20150930-crowdfunding-study-executive-summary_en.pdf

 

nov. 03

O noua usa deschisa investitorilor individuali

de Lioara Nistor

SEC (The Securities and Exchange Commission) a adoptat, vineri 30 octombrie, normele pentru equity crowdfunding. Cu aceste noi reguli, antreprenorii pot vinde părți din companiile lor oricărui investitor interesat, nu doar celor acreditați, cum era până acum. Normele pentru această nouă generație de investiții on-line au primit un vot de la președintele Mary Jo White, de la comisarii Luis A. Aguilar și Kara M. Stein. Comisarul Michael S. Piwowar fost singurul care a votat împotrivă. JOBS Act, semnat în aprilie 2012, a făcut ca equity crowdfunding-ul să se dezvolte în rândul investitorilor neacreditați, dar a fost necesar mai mult de trei ani și jumătate pentru ca SEC să voteze un set de reguli pentru modul în care ar trebui să fie pus în aplicare equity crowdfunding-ul, ca metodă nouă de strangere de fonduri pentru antreprenori și pentru dezvoltarea de noi afaceri. A fost o sarcină dificilă pentru agenție să reglementeze deschiderea de piețe de capital care au fost, fără îndoială, insuficient utilizate și în același timp să protejeze investitorii pentru a nu-și pierde economiile în investiții riscante sau mai rau, escrocherii frauduloase. Actorii din industria de crowdfunding au lucrat foarte activ cu SEC și au participat la elaborarea acestui nou set de reglementări. „Aceste reglementări au generat un interes imens din partea potențialilor investitori, emitenți și intermediari. Cele peste 480 de scrisori  primite au ridicat o serie de întrebări  importante, referitoare la cele mai bune metode de protejare a investitorilor, asigurând-se  în același timp că crowdfunding bazat valori mobiliare  este o cale viabilă pentru majorarea capitalului de către companiile mai mici ", a spus White, în mărturia ei de deschidere de la audierea de confirmare. Agenția a facut un compromis, modificând unele dintre regulile controversate ale setului initial pentru a ajunge la legislația de astăzi. Mulți dintre investitori și antreprenori au primit cu satisfacție decizia finală a SEC, privitoare la  equity crowdfunding.  „Acest vot dat de SEC pentru a aproba normele finale pentru Titlul III se va dovedi a fi cel mai mare progres al antreprenoriatului", spune Ron Miller, CEO al StartEngine Crowdfunding, o platformă online de startup-uri. "Accesul la capital este cea mai mare piedică a antreprenorilor în aducerea de produse și servicii inovatoare pe piață. Titlul III reduce acest obstacol pentru companiile care sunt rentabile", a mai spus el.

Nu toată lumea a fost încântată de aceste norme. Comisarul Piwowar spune că noul instrument de strângere de fonduri va fi în cele din urmă ineficient și inutil. "Regulile vor țese o rețea complexă de prevederi și cerințe de conformitate. Mă tem că multe capcane pentru cei mai puțin prudenți sunt ascunse în regulamente, creând coșmaruri pentru proprietarii de afaceri mici, care nu reușesc să țină pasul cu acestea", a spus Piwowar.

http://www.entrepreneur.com/article/252322

oct. 12

Un nou record mondial in equity crowdfunding

de Lioara Nistor

Proiectul ”Punks IV”, găzduit de Crowdcube, a colectat peste 10 milioane de lire, o cifră importantă pentru equity crowdfunding. S-a ajuns astfel la un punct de referință prin stabilirea unui nou record mondial. Potrivit MarketWatch, cea mai mare sumă colectată până acum, prin astfel de proiecte, a fost de 6 milioane de dolari. Prin acest model de afaceri s-a dezvoltat o nouă generație de investitori care au cumpărat acțiuni ale companiei BrewDog, inițiatoarea proiectului Punks IV. Această comunitate, de investitori ai berii produse artizanal, vrea să schimbe lumea dominată încă de berea produsă în mod industrial. Numărul de persoane care au investit până acum în BrewDog a ajuns acum la 35.000, obținând o dobândă anuală fixă de 6,5%, la care de adaugă alte avantaje, printre care reduceri la bere, dar și implicarea investitorilor în conducerea companiei. Noul capital va fi folosit pentru a construi o fabrică de bere mai mare prin care se vor crea 130 de locuri de muncă permanente. În plus, BrewDog caută să își extindă prezența internațională, inclusiv prin construirea unei fabrici de bere situate în afara Scoției. BrewDog a anunțat recent că a achiziționat terenuri în Ohio, pentru acest scop. Fondatorii BrewDog au pornit afacerea de la zero și, prin mai multe proiecte de equity crowdfunding, au ajuns, oferind acțiuni în cadrul companiei lor, cel mai mare producător de bere din Scoția. Recunoscută la nivel mondial pentru produsele sale de înaltă calitate, compania are peste 350 de angajați, face exporturi de bere în peste 50 de țări și distribuie bere în 32 de baruri de marcă. Profitul din exploatare în anul 2014 a fost de 3,9 milioane de £.  BrewDog este un exemplu perfect de utilizare a internetului și își continuă „planurile de dominare a lumii", cerând publicului să investească în companie pentru extinderea fabricii de bere.

 

http://www.crowdfundinsider.com/2015/09/73626-brewdog-moves-over-to-crowdcube-with-combo-debt-equity-crowdfunding-offer/

https://www.brewdog.com/lowdown/blog/equity-for-punks-smashes-10m-mark

 

Precedenta 1 2 3 4 5 Urmatoarea ... Ultima