Blog

sep. 23

Crowdfunding-ul in legislatia internationala

 În Franța, decretul de punere în aplicare a noilor reguli de crowdfunding a fost semnat la 16 septembrie și intră în vigoare la 1 octombrie 2014. Această schimbare stabilește plafoane de împrumut și creditare pentru companii, norme de exploatare și de practică în exercitarea profesiei. Regulile de finanțare participativă consfințite prin acest act legilastiv reglementează condițiile de înregistrare a „consultanților de investiții de capital” și a „intermediarilor de crowdfunding” în registrul intermediarilor financiari. Un alt mare pas făcut înspre sfârșitul monopolului bancar: același act normativ consfințește faptul că persoanele fizice se pot împrumuta de la alte persoane fizice sau juridice, până la limita de un milion de euro. Pentru o persoană, pragul este stabilit la un credit maxim de 1.000 de euro pentru un proiect. În cazul unui împrumut fără dobândă, acest prag poate atinge 4.000 de euro/proiect.

În Statele Unite, Texasul ar putea adera în curând la celelalte 12 state americane care au autorizat practica de equity crowdfunding. Consiliul Valorilor Mobiliare din Texas, organismul de reglementare responsabil pentru protejarea investitorilor, a aprobat noi măsuri pentru equity crowdfunding aplicabil investitorilor mici. În acest fel, ei pot obține acțiuni la o societate pentru o sumă proporțională cu investițiile lor. Noile măsuri sunt așteptate pentru luna octombrie și ar trebui să fie aplicate de la sfârșitul lunii noiembrie.Guvernul australian și-a anunțat intenția de a ușura cadrul legal pentru equity crowdfunding. Această formă de finanțare pentru investitorii „mici” ar permite întreprinderilor să obțină finanțare de la o gamă mai largă de investitori și ar fi o modalitate de a stimula inovarea și sectorul antreprenorial. Un nou program de competitivitate a fost aprobat de Guvernul Abbott și necesită sprijin parlamentar pentru validare. Potrivit proiectului legislativ, o persoană poate investi într-un start-up 2.500 dolari/proiect, fără a depăși 10.000 de dolari investiți în total într-un an.

Două companii de equity crowdfunding americane, SeedInvest și Gust, și-au anunțat parteneriatul ce oferă soluții pentru relația dintre investitori și antreprenori. Scopul lor este de a-și combina serviciile pentru a crea, prin complementaritate, cea mai mare retea de business angels din lume. O alianță care va oferi noi oportunități pentru investitorii prezenți pe ambele platforme. „Împreună, SeedInvest și Gust speră să eficientizeze atragerea de fonduri și investiții pentru a accelera dezvoltarea de noi tehnologii și de a crea noi locuri de muncă”, a declarat Ryan Feit, CEO și co-fondator al SeedInvest. La rândul său, directorul general al Gust, David Rose, nu este mai puțin entuziast: „Suntem încântați să lucrăm cu SeedInvest pentru a controla procesul de investiții existent”.

sep. 08

Equity Crowdfunding vs. Business Angel

Alessandro Lerro, un avocat italian care a urmărit îndeaproape evoluțiile equity crowdfunding prezintă într-un articol asemănările dintre equity crowdfunding  și business angel.  

În unele țări, business angel este motorul de inovare al economiei, care a ajutat la lansarea unor companii de succes cum ar fi Amazon, Facebook, Google, PayPal, și Starbucks. În anul 2013 peste 756000 business angel americani au investit 24.8 miliarde dolari, cu 8,3 la sută mai mult decât în 2012, când investițiile lor au fost de 22.9 miliarde dolari. Cu aceste fonduri, business angel au finanțat  70.730 de start-up-uri, cu 5 la sută mai mult decât în 2012, când au fost finanțate  67.000 de companii. Mărimea medie a investițiilor a fost de aproximativ 339.000 dolari pe afacere. Impactul ocupării forței de muncă a fost remarcabil:  în 2013 business angel au condus la crearea a 209 mii noi locuri de muncă în SUA.

În conformitate cu situația economică actuală, angel investing italian arată o tendință recesivă: potrivit Italian Business Angels Network, investițiile au scăzut de la 46 milioane dolari în 2011, la 44,8 milioane pentru 2012, până la 42,1 milioane de euro în 2013.

Deși datele nu reflectă încă efectele așteptate ale politicii guvernului italian cu scopul de a sprijini start-up-urile și să ofere stimulente pentru inovare, business angel funcționează și  în Italia: mai mult de jumătate dintre oferte au oferit o ieșire profitabilă. Aceasta este în ciuda faptului că investitorul mediu italian are un buget disponibil de pana la 265.000 dolari, aproximativ un sfert din cel american; și că două treimi din investiții sunt mai mici decât 132.000 dolari.

Cu toate acestea, la un nivel european, datele arată un trend ascendent.

"Eu sunt în comitetul de investiții de impact al European Business Angel Network (EBAN)", a spus Drake. "Am văzut în ultimii 4 ani o dublare a investițiilor europene de la 4 miliarde dolari la 8 miliarde de dolari pe an. Manifestul ambițios al EBAN publicat în 2013 este de a obține până în anul 2017 dublarea investițiilor business angel în UE".

 În peisajul actual de creștere în unele țări și încetinire în altele, business angel a început să funcționeze împreună  cu equity crowdfunding, care este unul dintre cele mai recente instrumente financiare care poate ajuta și poate revoluționa semnificativ afacerile, oferind un impuls puternic pentru utilizarea de capital privat pentru a sprijini inovația și spiritul antreprenorial.

Crowdfunding Equity oferă instrumente eficiente și ieftine pentru a răspunde acestor nevoi prin intermediul web-ului.

În cele mai multe țări, aceste investiții sunt (sau vor fi în curând) legiferate și supravegheate de către autoritățile financiare locale, cum ar fi SEC în America sau CONSOB în Italia.

Potrivit unui studiu publicat de SEEDRS, o platformă de capital din Marea Britanie, primele trei motivații pentru investitori  sunt:  de a ajuta start-up-urile; de a profita de scutiri fiscale și pentru a obține câștiguri financiare semnificative.

Acestea sunt foarte asemănătoare cu interesele business angel și  arată că equity crowdfunding și business angel pot funcționa bine împreună.

  

Sursa:

http://www.crowdsourcing.org/editorial/from-us-to-italy-equity-crowdfunding-is-driving-an-angel-investing-revolution/33512?utm

iul. 24

La ce, cum si cat poate servi crowdfunding-ul cauzei mass-media?

De Viorel Nistor

Chestiunea fundamentală este dacă publicul trebuie și e bine să se implice financiar în realizarea de produse jurnalistice, iar dacă, da, atunci în ce fel. Înainte de a căuta un răspuns mai elaborat la aceste întrebări, realitatea furnizează, la îndemână, o variantă simplă, convingătoare, imediată și foarte pragmatică. Așa ceva încă nu s-a văzut în mass-media și este o formulă ce îmbină jurnalismul independent cu crowdfunding-ul. Astfel, Newspryng este o platformă englezească de informare, recent lansată, care are drept obiectiv promovarea jurnalismului independent și a  celui colaborativ, trecând prin crowdfunding. Ca și concept, fiecare articol publicat în www.newspryng.co.uk  este prevăzut cu un sistem integrat de donare în josul paginii, astfel încât cititorul are posibilitatea, în premieră absolută,  de a efectua plăti în contul autorului direct și imediat după lecturarea articolului. Scopul acestui sistem este de a permite jurnaliștilor de tip freelancers, pasionați și talentați, să fie recompensați în mod nemijlocit pentru munca lor. Cheia este că se bazează pe venituri de la cititori, renunțând a difuza publicitate pe site, încercând în felul acesta să scape de ceea ce se cheamă „dependența publicitară”, concentrându-se numai și numai pe calitatea articolelor. Această versiune a site-ului are și valoare de test, în paralel, tot printr-o campanie de crowdfunding, găzduită de cunoscuta platformă Indiegogo, fiind în desfășurare un plan de dezvoltare a site-ului și a altor posibilități de plată. Chiar dacă pare, la prima vedere, o formă comercială de a face presă, în fond, acest nou concept se poate dovedi o formulă rapidă, modernă și eficientă, eliberând  actul jurnalistic efectiv de o încărcătură birocratică, instituțională, de multe ori restrictivă și care alterează libertatea de exprimare.

Crowdfunding-ul pe bază de proiect

Crowdfunding-ul este acel procedeu de finanțare prin care banii necesari unei investiții, unei idei, unei inițiative sau unui proiect provin de la o mulțime de oameni în urma unei campanii de promovare realizate, de obicei, prin intermediul rețelelor de socializare. Mulțimea atrasă de acea propunere este informată prin intermediul unui film de prezentare și poate subscrie suma care dorește utilizând platforma de crowdfunding-ul. În schimbul acelor bani și în funcție de cantitatea lor, oamenii, publicul pot să considere că au făcut o donație, pot să primească o recompensă, sunt acceptați la luarea deciziilor sau pot să devină co-proprietari ai afacerii. Cu aplicare în mass-media, crowdfunding-ul pe bază de proiect este urmarea unei inițiative personale, într-o formulă non-profit, prin care cititorii interesați donează diverse sume de bani pentru realizarea unor proiecte jurnalistice punctuale (investigații jurnalistice). Jurnalistul american Greg Palast a inființat o fundație non-profit care strânge fonduri și permite jurnaliștilor care fac aceste anchete să rămână independenți. În aceeași formula a finanțării pe proiecte distincte marile platforme de crowdfunding (cum sunt Indiegogo sai Kickstarter) au reușit să finanțeze anchete serioase, prin strângerea unor sume de sute de mii de dolari. Spre deosebire de cele două mari platforme generaliste de crowdfunding, există și platforme dedicate exclusiv mass-media, cum era și newspryng. Indie Voices, de exemplu, are drept scop îmbunătățirea peisajului media din țările în curs de dezvoltare, finanțând și admițând doar materiale bine documentate, serioase, reprezentative, care să servească de model. Sistemul funcționează și aici pe bază de donații de la „investitorii sociali”, existenți peste tot în lume, dar și prin împrumuturi fără dobândă sau cu dobândă redusă sau prin cumpărarea de acțiuni pentru un anumit proiect media, de exemplu, un film. O altă platformă pentru media este Inkshares, cu o gamă mai largă de articole, dar având în comun concepția privind articolele bine documentate. Prin prezervarea drepturilor de autor, aceste materiale lor fi publicate și în altă parte.

Crowdfunding pe bază de abonament

Finanțarea pe proiect are avantajul uni(ci)tății și al relativei facilități în a convinge publicul, dar are și dezavantaje, cum ar fi cazul campaniilor de presă sau investigațiilor de durată, care nu pot fi acoperite în acest fel. Nevoia de continuitate și de sustenabilitate a fost rezolvată prin introducerea conceptului de abonament plătit de cititori. Este cazul platformei Beacon Reader, ce caută abonați susținători permamenți ai proiectelor jurnalistice. În timp ce un proiect normal de crowdfunding reușește numai dacă este adunată o sumă minimă de bani, o campanie de crowdfunding Beacon Reader reușește în cazul în care un anumit număr de oameni (în mod normal, 25-100), se angajează să plătească 5 dolari pe lună pe o bază continuă, în schimbul unui acces continuu la subiectele site-ului, dar, de asemenea, la toate celelalte articole de pe site. Acest abonament asigură resursele necesare pentru funcționarea întregului site și activitatea întregului colectiv. Cea mai mare parte (70%) din banii de abonamente revin jurnaliștilor, dar o parte sunt rezervați pentru a acorda bonusuri de calitate pentru cele mai citite subiecte. Modelul de finanțare cu abonament a fost îmbrățișat și de Uncorevage, pornind de la marginalizarea crescândă a jurnalismul de investigație și vizează, în mod explicit, site-urile profesionale ale  jurnaliștilor de investigație. Ca și Beacon Reader, scopul acestuia este de a stabili o bază de abonați pentru jurnaliști, dar spre deosebire de acesta, ambiția este de a crea o "redacție deschisă", care oferă o suită de servicii esențiale, cum ar fi soluții  de verificare, de editare, de asistență juridică și tehnologică.

Modelul „cooperativa de credit”

În modelele de crowdfunding discutate până acum, „mulțimea” era concepută ca niște cititori care doresc să susțină financiar jurnalismul de calitate. În cel de-al treilea model propus, publicului îi revine un rol mai important în procesul de producere al materialelor jurnalistice. În cazul platformei Contributoria, statutul de membru conferă mai multe drepturi și posibilități: acela de a obține finanțarea pentru diverse subiecte propuse, de a susține financiar articolele altora și de a oferi sfaturi editoriale celor pe care îi susții financiar. Astfel, organizația creată capătă statutul unei „cooperative de credit”, în care membrii se susțin reciproc, atât financiar, cât și editorial. Subiectele propuse pentru a fi realizate sunt discutate în comun și votate de membrii înainte de a fi date în lucru. Fiecare utilizator al platformei se află într-o dublă ipostază, aceea de beneficiar de finanțare, pentru subiectele proprii, și de furnizor de finanțare, pentru subiectele celorlalți membri. Acest model, într-adevăr unul foarte evoluat, are semnele lui de întrebare, deoarece, dreptul de a deveni membru nefiind îngrădit, platforma va aduna laolaltă jurnaliști, cititori, editori etc. Pe de altă parte, nu e sigur dacă cotizațiile membrilor vor fi suficiente sau vor trebui completate cu sponsorizări externe. Nici colaborarea între membrii platformei, verificarea reciprocă a informațiilor, de exemplu, nu e sigură, căutându-se mijloace de stimulare a acestui tip de colaborare. În aceste date, conceptul Contributoria  are atributele unui experiment.

iun. 20

S-a creat Asociatia Europeana de Equity Crowdfunding

Reprezentanți ai unor platforme de equity crowdfunding (multifinantarea afacerilor) din zece țări ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Spania și Marea Britanie), s-au întâlnit la Paris, în 23 mai, pentru a discuta despre oportunitățile oferite de această nouă industrie în creștere, care, potrivit Băncii Mondiale, va ajunge la o valoare de peste 92 miliarde dolari până în 2025, dublându-se față de piața actuală.

Reuniunea are loc la propunerea Comisiei Europene, iar operatorii au decis să creeze o asociație europeană de afaceri , în scopul de a dezvolta standardele de transparență și bune practici, a informa utilizatorii (inițiatori de proiecte cat și susținători), a asigura protecția împotriva fraudei și pentru a asigura un mecanism adecvat de rezolvare a reclamațiilor. Potrivit Comisiei Europene, equity  crowdfunding este un instrument financiar nou care poate juca un rol esențial în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și pentru compensarea deficitului financiar la întreprinderile nou create.

Fondatorii  Asociației Europene de Equity Crowdfunding oferă posibilitatea operatorilor de servicii din Spațiul Economic European de a se alătura asociației în calitate de membri cu drepturi depline. Operatori din Danemarca, Norvegia, Elveția și Suedia, și-au anunțat deja intenția de a se alătura. În majoritatea țărilor din UE, platformele de capital sunt reglementate ca intermediari financiari sub controlul autorităților financiare naționale.

"Suntem foarte mulțumiți de entuziasmul manifestat și suntem siguri că acest grup va crea mai multă valoare pentru părțile interesate și pentru investitori", a declarat, în numele membrilor fondatori, Bruno Schneider Le Saout și Alessandro M. Lerro, doi dintre promotorii acestei inițiative.

http://www.equitycrowdfund.eu/news

iun. 11

Ordonanta de reglementare a crowdfunding-ului in Franta

În 28 mai, Ministrul Finanțelor Publice și Ministrul Economiei din Franța au emis o ordonanță prin care sprijină finanțarea participativă. Această metodă de finanțare, diferită de cea tradițională și de cea bancară, se bazează pe un număr mare de persoane care susțin un proiect. Ordonanța creează un mediu sigur pentru acest tip de finanțare, un cadru legal care pune Franța în fruntea acestui domeniu, asigurând încrederea investitorilor și a creditorilor, necesare pentru a dezvolta finanțarea participativă.

Ordonanța prevede un nou statut pentru investițiile de capital și facilitează finanțarea prin acordarea de acțiuni, platformele de crowdfunding putând să ofere titluri financiare fără a fi obligate să întocmească un prospect. Această nouă finanțare va permite companiilor mici să beneficieze de sprijin din partea mulțimii și permite, de asemenea, persoanelor fizice să finanțeze direct companiile, oferindu-le credit, fără a aduce atingere monopolului bancar.

 În prezent, oamenii care caută bani pentru un anume proiect, îl postează pe o platformă online, care va avea statutul de „intermediar în crowdfunding". Acest statut va fi semnul unui nivel ridicat de protecție a intereselor creditorilor și debitorilor și va fi folosit și de platformele care utilizează sistemul donațiilor. Noul regim de supraveghere a instituțiilor de plată va stabili, de asemenea, un cadru de constrângeri adecvate pentru platformele de afaceri care gestionează fonduri.

http://discours.vie-publique.fr/notices/146001164.html

iun. 03

Crowdfunding pentru pietele imobiliare de lux

Realty Crowdfunding LLC este un proiect de investiții prin care investitorii pot deține o parte dintr-un  ansambru de vile pe malul mării, în Hampton, SUA. Cu profituri estimate la 20%, Realty Crowdfunding crează o oportunitate extraordinară pentru investitorii care doresc să obțină profit din domeniul imobiliar sau pur și simplu vor să-și diversifice portofoliul. Proiectul este condus de către dezvoltatorii cu experiență și designeri talentați care au avut succes în domeniul imobiliar.

Directorul proiectului Realty Crowdfunding, Richard Gherardi, a declarant: "Suntem incredibil de încântați să anunțăm această nouă afacere. Prin modelul de crowdfunding, care a fost de obicei rezervat pentru start-up-uri, Realty Crowdfunding oferă investitorilor  posibilitatea  de a obține profit.”

Pentru a participa la Realty Crowdfunding, investitorii plătesc un minim de 5.000 dolari într-un fond global. Ciclului de viață al proiectului, de la proiectare, construire până la vânzare are o perioadă estimată între 14 și 18 luni. Realty Crowdfunding și investitorii săi vor deține titlul de proprietate până când aceste construcții sunt vândute . În acel moment, investitorii vor primi procent din profit. Durata minimă a unei investiții este de trei ani, oferind investitorilor posibilitatea de a participa la mai multe proiecte.

http://www.crowdfundinsider.com/2014/05/40707-realty-crowdfunding-llc/

mai. 07

ANALIZA: O istorie a multifinantarii

De Silviu Marian Banila | manager.ro 

Multifinantarea presupune un efort colectiv din partea unor investitori, care socializeaza si finanteaza, de obicei cu ajutorul internetului, diverse proiecte demarate de alti oameni sau companii. Crowdfundingul este utilizat in multe situatii, cum ar fi sustinerea celor afectati de dezastre naturale, jurnalismul cetatenesc, sustinerea unor artisti, campanii politice, finantarea unor start-up-uri, dezvoltarea de programe, de inventii, cercetarea stiintifica si proiectele civice. Crowdfundingul se refera si la finantarea unei companii de catre mai multi investitori, prin mici volume de actiuni (...)

Un "stramos" al crowdfundingului este Prenumeratie sau modelul cu abonament, folosit in secolul 17, pentru tiparirea unor carti. Ca si in cazul crowdfundingului, donatorii aveau anumite beneficii, dupa ce se implicau in proiectele respective. In 1884, Comitetul American pentru Statuia Libertatii a ramas fara bani chiar cand trebuia sa construiasca piedestalul simbolului american. Mogulul media Joseph Pulitzer i-a rugat pe americani sa doneze bani pentru piedestal, in ziarul sau, "New York World". Pulitzer a reusit sa stranga 100.000 dolari in sase luni. Peste 125.000 de persoane au cotizat pentru Statuia Libertatii si cei mai multi au donat maxim un dolar. In 1997, fanii au sustinut un turneu al trupei rock britanice Marillion, in SUA, prin donatii totale de 60.000 dolari, prin intermediul internetului. Ideea a fost pusa in practica fara implicarea trupei, chiar daca Marillion isi finanteaza acum albumele si reclama din multifinantare. Compania americana ArtistShare (2000/2001), "prima platforma de multifinantare", a fost infiintata in 2001, dupa care au aparut site-uri precum EquityNet (2005), Pledgie (2006), Sellaband (2006), IndieGoGo (2008), GiveForward (2008), Kickstarter (2009), RocketHub (2009), Fundly (2009), GoFundMe (2010), Appsplit (2010), Microventures (2010) si Fundageek (2011). De asemenea, micropatronajul este un sistem prin care publicul sustine direct munca unor oameni, prin donatii. Termenul a fost popularizat incepand cu 2005, cand bloggerul Jason Kottke a renuntat la jobul sau de designer web si a scris articole timp de un an, traind doar din donatii. Micropatronajul difera fata de patronajul clasic, permitandu-le mai multor "patroni" sa doneze sume mici de bani, in loc sa beneficieze de un numar mai mic de patroni, care doneaza sume mari. In industria filmului, regizorul si scenaristul independent Mark Tapio Kines a realizat un site pentru filmul sau neterminat, Foreign Correspondents, in 1997. In 1999, reusise deja sa stranga 125.000 dolari, de la cel putin 25 de fani, avand suficienti bani pentru a-si finaliza productia. Franny Armstrong a folosit sistemul de donatii pentru a-si finanta filmul, The Age of Stupid. In cinci ani, intre iunie 2004 si iunie 2009 (luna lansarii filmului), a strans 1,5 milioane lire sterline. Adopt-A-Classroom, infiintat in 1998, este un site de multifinantare pentru educatie. Potrivit Wordspy, prima utilizare a cuvantului "crowdfunding" ii este atribuita lui Michael Sullivan in fundavlog (august 2006). Cel mai de succes proiect de multifinantare de pana acum a fost "Star Citizen", un joc video pe teme spatiale, dezvoltat de Chris Robertson si Cloud Imperium Games, care, in data de 20 ianuarie 2014, a anuntat strangerea a peste 36 milioane dolari, devansand proiectul anterior, Peeble Watch, care a beneficiat de suma-record de 10 milioane dolari. In data de 7 martie 2013, site-ul de crowdfunding Chipin.com a fost inchis de InMobi. In 2013, industria de crowdfunding a valorat 5,1 miliarde dolari (...)

https://ro.stiri.yahoo.com/analiza-o-istorie-multifinantarii-220000300.html

apr. 29

CLUJUL: LA STAT SAU LA PRIVAT?

”Primii zece angajatori de stat din Cluj au, împreună, 19.667 salariați, iar primii zece angajatori privați au, cumulat, 14.390 de angajați. Ne spun ceva aceste numere sau e doar statistică?”. La această întrebare au răspuns pentru catcostaclujul.ro câteva persoane cu expertiză:

”Că tot veni vorba de statistici, citeam că peste 70% din angajații unui stat ca Franța sau Anglia îsi derulează activitatea în IMM-uri. Stabilitatea unei economii a oricărui stat este dată de aceste companii locale . Spre deosebire de economiile puternice, în România accentul se pune pe marile corporații multinaționale și pe stat. Dacă ne uităm pe Bursa de Valori București (care ar trebui să fie un barometru al economiei României) observăm că succesul în derularea ofertelor publice inițiale de actiuni l-au avut companiile de stat și nu cele private. Ajutoarele de stat pentru crearea de locuri de muncă (hotărârea de guvern din primăvara acestui an) au mers către multinaționale și nu către companiile autohtone. Deci cred că numerele enunțate de catcostaclujul.ro, reflectă starea de fapt din economia noastră , dominată de doi jucători importanți STATUL si MULTINATIONALA.” - Mirel Borodi 

http://catcostaclujul.ro/top-20-unde-are-statul-cei-mai-multi-angajati-in-cluj/

http://catcostaclujul.ro/380/

apr. 17

Multifinantare academica

Prima platformă de crowdfunding din mediul universitar românesc, lansată la Cluj

Prima platformă de crowdfunding din mediul universitar românesc, lansată la Cluj

Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean:

“Daţi un leu pentru Ateneu” suna îndemnul sub care, la sfârşitul secolului al XIX-lea societatea civilă a contribuit la construirea Ateneului Român. Însă Internetul schimbă modul de interacţiune dintre oameni, schimbă modelele de business şi face mai uşoară, rapidă şi transparentă, orice acţiune, spune Mirel Borodi, fondatorul primei platforme de crowdfunding din România.

“Este o democratiyare a finanţării, şi astfel, inovarea, arta şi multe alte domenii şi-au găsit fonşuri prin această metodă de finanţare alternativă. Surprinzător sau nu, în ultimii trei ani, sumele atrase astfel s-au dublat anual. Poate şi de aceea, fenomenul de crowdfunding se află, astăzi, în analiză, pe masa Comisiei Europene, în vederea reglemetării şi legiferării”, a declarat Mirel Borodi.

Universitatea Babeş-Bolyai a decis să folosească o astfel de platformă pentru a strânge fonduri necdesare finanţării unor proiecte de interes pentru comunitatea academică. Printre acestea se află recondiţionarea frescei din aula festivă a universităţii, amenajarea unui complex muzeistic, înlocuirea calculatoarelor din bibliotecile UBB, dar şi susţinerea cercetării substitutului de sânge, adică a sângelui artificial. 

Într-o primă fază, UBB urmăreşte colectarea, într-un interval de câteva luni, a câte 10.000 de lei pentru fiecare dintre cele 5 proiecte supuse atenţiei publicului. Cei care vor dori să susţină proiectele UBB, trebuie să îşi  creeze un cont de pe care vor putea, apoi, opera tranzacţiile dorite, cum ar fi plata cu cardul, prin internet banking sau prin ordin de plată. Sunt acceptate donaţii atât de la persoane fizice, cât şi de la persoane juridice. Iniţiatorii platformei de crowdfunding au subliniat că universităţi de prestigiu din lume utilizează astfel de platforme pentru a-şi finanţa proiectele, iar acest tip de acţiune este o formă evoluată de colectare de fonduri care înlocuieşte sistemul clasic de donaţie cu unul practicat pe scară largă în Statele Unite şi în Uniunea Europeană.

http://www.rfi.ro/stiri-social-49169-prima-platforma-crowdfunding-mediul-universitar-romanesc-lansata-cluj

apr. 17

Este crowdfunding-ul o solutie viabila pentru finantarea jurnalismului independent?

"La dezbatere a fost prezent inițiatorul primei platforme de crowdfunding din România, multifinantare.ro, Mirel Borodi. Acesta a precizat că există trei forme prin care crowdfundering-ul a fost aplicat până în momentul de față în ceea ce privește proiectele media: se dorește finanțarea unui proiect și se oferă o anumită recompensă celui care plătește, fie se cere plătirea unui abonament care oferă posibilitatea vizionării unei serii de articole sau a întregului site (de regulă aici 70% din bani merg către autorii articolelor, iar restul sumei revine ca premiu persoanei care are cel mai bun trafic pe site), fie finanțatorii devin și scriitori."

http://oradecluj.oradestiri.ro/este-crowdfunding-ul-o-solutie-viabila-pentru-finantarea-jurnalismului-independent/?fb_action_ids=10203477147872208&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.U0974hoT2tl.like#.U0-FBlWSw-G

 Prima ... Precedenta 3 4 5 6 7 Urmatoarea ... Ultima