Blog

ian. 18

Micro inovatiile realizate prin Crowdfunding bat marile Corporatii

Editor-in-chief (Tim Stevens) al uneia dintre cele mai apreciate publicatii onine de gadgeturi, scrie despre cel mai mare targ al bunurilor de consum electronice din lume (CES),  care recent  si-a inchis inchis portile, ca fiind o schimbare de trend , de la mega corporatii spre micro inovatii realizate prin crowdfunding .

 

http://www.engadget.com/2013/01/12/ces-2013-sound-off/

ian. 16

Consumatorul devine Presumers ,

Un important beneficiu al Crowdfundingului este acela de-a da posibilitatea oamenilor sa-si finanteze produsele pe care si le doresc a fi create. Permite clientilor sa devina finantatorii viitoarelor produse , plasandu-se pe tendinta de consum a viitorului. Conform analistilor “ TRENDWATCHING”, consumatorii incep sa devina preconsumatori (presumers) si sa-si doreasca ce-I mai bun, acum si in premiera. Acestia se angajeaza in prelansarea produsului, dorind sa fie primii, sa aiba un statut si o contributie in realizarea lui. Multifinantare ofera o platform pentru ca aceste lucruri sa se intample.

dec. 20

Festivalul Studentesc de Antreprenoriat

Participarea la Festivalul Studentesc de Antreprenoriat, organizat de catre Centrul pentru Initiere si Dezvoltare Organizationala, ne-a oferit prilejul de-a veni in contact cu tinerii studenti care doresc sa-si inceapa o afacere. Am analizat la sectiunea Businee Plan un numar de 8 (opt) proiecte cu teme diverse, de la patiserie la energie. Este de salutat curajul acestor tineri care au venit cu planurile lor de afaceri sa si le sustina in fata unei comisii. Speram ca in curand ii vom vedea in randul tinerilor antreprenori, implementandu-si proiectele in care cred.

Le uram mult succes !

http://ziuadecj.realitatea.net/economie/studentii-universitatii-tehnice-se-fac-oameni-de-afaceri--102768.html

dec. 11

Prima platforma CROWDFUNDING din Romania

Prima platforma de “Crowdfunding” din Romania a fost pusa la punct de un clujean, Mirel Borodi, directorul general al Trustului de Consultanta Transilvanean, si va fi lansata curand. Pe scurt, orice antreprenor care are nevoie de multifinantare isi inregistreaza pe platforma proiectul de afaceri iar acesta poate fi finantat de catre cei interesati. Pe platforma de “Crowdfunding” vor putea fi inscrise si proiecte creative. Mirel Borodi a explicat in exclusivitate pentru BuzzNews.ro cum va functiona noua platforma.

BuzzNews.ro: Ati lansat o platforma de crowdfunding in premiera nu doar pentru Cluj, ci si pentru Romania. Explicati-ne va rugam cum va functiona?

Mirel Borodi: Ca principiu, Crowdfunding este un mod inedit de strângere de fonduri în reţea, mai exact într-o reţea organizată de oameni care cred în aceleaşi principii şi care îşi investesc banii cu scopul de a ajuta o idee să prinda viata. Acest tip de multifinanţare are loc doar în mediul online şi dispune de avantaje pe care anumiţi investitori offline nu le au, având suportul a mii de oameni din diferite locuri ale lumii care au aceleaşi scopuri.

Este în esenţă, o strategie de marketing implementată fie înaintea, fie în timpul realizarii unui produs cultural, social sau politic. În mare, vorbim despre funds raising, dar o formă evoluată a acestuia, care elimină sistemul de donaţie şi îl înlocuieşte cu o metodologie de tip recompensă. Astfel iniţiatorii unui proiect crează în jurul lor o reţea socială căreia îi pune la dispoziţie câteva servicii legate de un anumit proiect. Membrii reţelei oferă bani în schimbul serviciilor la care au acces, ajutând astfel la crearea sau dezvoltarea produsului respectiv, conform Wikipedia.

Ca platforma, www. multifinantare.ro isi propune sa ofere trei tipuri de produse: Proiecte Capital- initiate de catre companii si care, in schimbul banilor primiti de la investitori, vor emite actiuni sau obligatiuni, Proiecte Creative- initiate de persoane fizice sau juridice si care in schimbul banilor primiti vor oferi recompense si Proiecte Caritabile pentru cei care vor sa ajute pe altii.

BuzzNews.ro: Sunteti un om familiarizat cu regulile bursei, poate fi o astfel de platforma complementara acesteia? In ce fel?

Mirel Borodi: Este o forma de finantare alternativa si vine sa acopere un gol in zona de pana la 100.000 mii de euro fiind destinata companiile mici si mijlocii. Dar pot fi finantate si proiecte publice ale unor organizatii carora legea le permite asemenea subscriptii.

Nu in ultimul rand idei creative si acte caritabile isi vor putea gasi prin platforma multifinantare.ro, resursele financiare pentru ca ele sa prinda viata. Bursa nu poate acoperi aceste nise, la aceste costuri scazute si cu minimul de conditii si documentatii necesare atat antreprenorilor cat si investitorilor.Daca bursa ( ce din pacate nu prea s-a intamplat la noi) si-ar asuma rolul de finantator pentru afacerile mari, atunci am putea sa vedem crowdinvestement-ul ca un antrenament pentru o companie mica ce urmeaza sa intre in liga mare.

BuzzNews.ro: Unde s-a mai implementat acest sistem?

Mirel Borodi: Ca efect al crizei mondiale, pe de-o parte si a dezvoltarii internetului si a retelelor de socializare , pe de alta parte, platformele de crowdfunding in lume au cunoscut incepand cu anul 2009 o puternica dezvoltare. In Europa in anul 2012 cresterea a fost de 300%. Conform Crowd Funding Report, numarul platformelor de finantare directa se ridica la 450 , in toata lumea, iar numarul lor este in continuare intr-o rapida crestere. In Europa aproximativ 15 % din platformele de finantare sunt focusate pe investitii.

Acestea sunt vazute ca solutii care sa ajute reanimarea economiei statelor, stimuland start-up-urile si ameliorand situatiei somajului. Conform Gartner, multifinantarea (crowdfunding-ul) este in plina dezvoltare : de la 1,13 miliarde de dolari in 2009 la o anticipare de 6,2 miliarde de dolari in 2013.

BuzzNews.ro: In ce proiecte se va putea investi?

Mirel Borodi: Nu ne-am propus sa selectam proiectele. Sustinatorii si investitorii cu siguranta o vor face. Ei sunt cei care vor decide care proiect este cel mai bun. Noi vom pune bariera la initiatorul proiectului in situatia in care are o reputatie proasta sau proiectul este imoral sau ilegal. Desigur ne-am dori sa vedem proiecte inovative dar orice proiect care va inspira oamenii sa-l urmeze, va fi un proiect extraordinar.

BuzzNews.ro: Cum sunt recompensati investitorii in proiecte de afaceri? Dar cei care investesc proiecte caritabile/artistice?

Mirel Borodi: Cei care investesc in companii in actiuni preferentiale in Proiecte Capital, vor primi dividend prioritar si posibilitatea de a le fi rascumparate actiunile dupa 3 sau mai multi ani. Cei care vor investi in obligatiuni corporative sau municipale, vor primi anual o dobanda iar la maturitate vor primi inapoi suma investita.

Cei care vor sustine proiecte, altele decat cele de investitii (noi le-am definit Proiecte Creative) , vor primi ca recompense produse si/sau servicii generate de proiect (copie dupa prototip; DVD-ul cu piese muzicale sau film) sau posibilitatea oferita sustinatorului de a-si lasa amprenta in proiectul propus (utilizarea profilului sustinatorului in cadrul unui joc pe calculator; acordarea unui rol in cadrului unui film etc) in functie de proiectul ales. De asemenea experientele traite (o serenade sub balcon; o cina cu autorul unei carti etc) sau obiecte personalizate (tricou cu logo, carte postala din simbolistica proiectului etc) pot fi o buna recompensa pentru sustinatori. Iar cei care vor sustine Proiecte Caritabile, gandul bun al celor care au fost ajutati.

BuzzNews.ro: Puteti sa ne explicati de la A la Z ce se intampla cu un proiect de afaceri care va fi popularizat pe platforma de crowdfunding?

Mirel Borodi: Daca ne referim la Proiecte Capital, fara nici o obligatie pecuniara antreprenorul, adica cel care are nevoie de multifinantare isi inregistreaza pe platforma in zona alocata postarii proiectelor, ghidat fiind de aplicatia platformei, pas cu pas, pana la incheierea cu success a inregistrarii proiectului.

Ulterior dupa analiza, intalnire si vot proiectul si documentele aferente vor fi postate pe platform de catrea administratorul platformei, pentru a putea fi consultate de potentialii finantatori ai proiectului. Datele principale (un sumar ) ale proiectului sunt accesibile oricui fara a fi necesar vreo inregistrare pe platforma.

Din acest moment incepe practic lansarea proiectului in mediul virtual si va avea la dispozitie un interval de 30, 60 sau 90 de zile pentru a fi finantat integral. Desfasurarea investirii intr-un proiect va avea doua etape.

In prima etapa , de popularizare a proiectului, care se va desfasura intr-un interval de 30, 60 de zile , potentialii investitori vor avea posibilitatea prin intermediul platformei sa transmita catre Platforma si implicit catre compania initiatoare a proiectului, intentia lor de a investi si suma pe care si-au propus-o ca investitie minima.

In a doua etapa , de subscriere reala , care va dura fix 30 de zile se vor initia platile catre proiect . La finalul primei etape toti cei care si-au exprimat intentia de a investi in proiect vor primi un email cu datele necesare pentru realizarea platilor si vor avea la dispozitie 30 de zile pentru efectuarea lor.

Daca in intervalul de timp propus nu s-a reusit atragerea intregului capital necesar , proiectul se declara nul si se sterge de pe platforma iar investitorii isi primesc banii inapoi. Orice proiect sters de pe platform poate fi reluat (repostat) dupa un interval de timp (poate nu a fost lansat la momentul potrivit sau poate n-a fost inteles in timpul alocat).

Daca proiectul a fost finantat integral ,compania va inregistra majorarea de capital la Oficiul Registrului Comertului, va depune structura actionarilor sau obligatarilor la Registrul Miorita si ulterior va putea accesa contul de capital din banca unde s-au strans sumele virate de investitori.

Principiul dupa care se finanteaza un proiect este “ totul sau nimic” , deci numai acele proiecte care sunt finantate integral in intervalul stabilit vor putea accesa sumele de bani ale investitorilor. In cazul in care proiectul nu-si atinge targetul , investitorul isi pastreaza banii in cont fara nici un cost.

BuzzNews.ro: Cine va administra platorma de crowdfunding ?

Mirel Borodi: Din punct de vedere tehnic, BRINEL, unul dintre principalii furnizori romani de solutii informatice integrate (si realizatorul aplicatiei de crowdfunding), va gazdui platforma www.multifinantare.ro prin intermediul centrului de date propriu, lansat in cursul acestui an. Din punct de vedere operational Registrul Miorita SA ,o companie care din anul 1997 administreaza conturile de actiuni, obligatiuni si dividende ale detinatorilor, va gestiona activitatea curenta . Ca servicii suport, Trustul de Consultanta Transivanean, care sub umbrela sa aduna : consultanta societara, asistenta financiar- fiscala,evaluare si audit va asigura legalitatea procedurilor , iar din punct de vedere al circuitului banilor , colectarea lor o vom face in conturi de capital deschise la Banca Transilvania SA, o banca clujeana care se defineste ca sustinatoare al IMM-urilor .

BuzzNews.ro: Ce firme vom vedea prima oara pe multifinantare.ro?

Mirel Borodi: Aceasta curiozitate o am si eu acum la inceput. Practic prin multifinantare.ro poate sa prinda viata orice proiect, de la investitii publice si proiecte de afaceri pana la idei creative si acte de caritate. Mizam pe traditia investitionala a clujenilor si pe inventivitatea si spiritul antreprenorial care-i caracterizeaza.

BuzzNews.ro: Ce efecte va avea pentru comunitate dezvoltarea acestei platforme?

Mirel Borodi: Din start reducand costurile de finantare, simplificand procedurile de acces la bani, multe companii, organizatii publice si persoane fizice vor putea sa-si indeplineasca planurile mai usor. Aceasta se va reflecta in scurt timp in economia locala in cresterea profiturilor dar si al veniturilor investitorilor, in diversificarea activitatilor economice si culturale, diversificarea tipurilor de produse noi pe piata, si nu in ultimul rand in cresterea numarului locurilor de munca.

Pana la urma trebuie sa punem capat acestei crize iar forta sta in fiecare dintre noi.

BuzzNews.ro: Cand va deveni functionala?

Mirel Borodi: Suntem in faza avansata de testare, deci … in curand, vom putea multifinanta.

UPDATE: Platforma este functionala si va asteptam sa adaugati proiectele care doriti sa fie finantate!

Articol preluat de pe siteu-ul http://www.buzznews.ro

 Prima ... Precedenta 5 6 7 8 9