PRO AGRO

Investim in terenuri agricole

Nefinantat! Acest proiect nu a fost finalizat cu succes!

Despre proiect
Echipa 7
Noutati 1
Discutii 0
 • Societatea in care va propunem sa deveniti parteneri se numeste Proagro Capital; obiectivul investitional fiind obtinerea unor randamente corelate cu evolutia pietei terenurilor agricole din Romania, superioare celor bancare, urmarind ca in 5 ani de la lansare sa dublam investitia initiala.

  De ce sa investesc intr-o forma asociativa 

  Ca si in cazul oricarei investitii, pentru a avea succes trebuie sa cunosti piata si sa ai acces in mod transparent la aceasta piata.

  Daca principala ta activitate nu este aceasta este dificil sa alegi din punct de vedere tehnic loturile cele mai bune, iar piata terenurilor agricole, spre deosebire de piata de capital sau cea a proprietatilor rezidentiale / comerciale este destul de opaca.

  Regimul juridic al terenurilor in Romania poate ridica probleme serioase unor investitori nefamiliarizati cu domeniul.

  Este de dorit ca anterior achizitiei sa se analizeze loturile vizate, atat de catre un specialist in soluri cat si de un fermier cu experienta.

  Puterea de negociere atat la vanzare cat si la cumparare este mai mare.

  Terenul agricol odata achizitionat trebuie exploatat sau arendat, oricare dintre optiuni necesita resurse considerabile, resurse de timp in ambele cazuri si de bani in prima situatie.

  Ce oferim 

  Oferim posibilitatea de a face parte dintr-o asociere care sa elimine toate dificultatile enumerate mai sus datorita:

  -experientei pe piata tranzactiilor cu terenuri agricole

  -experientei profesionale specifice de fermier si de expert in soluri

  -experientei administrarii de active si accesul la o baza larga de investitori astfel incat forta de negociere sa fie superioara unei initiative individuale

  -experienta in domeniul juridic, fiscal

  -un networking bine pus la punct si confirmat in timp

  Cum functioneaza

  Suma minima investita va fi de 5.000 RON, urmand ca strangerea de fonduri sa fie finalizata in primavara 2013.

  Oricand pe durata existentei societatii va exista posibilitatea intrarii sau iesirii in/din Societate.

  Intrarile in societate se vor face prin majorarea capitalului social.

  Retragerea din societate se va putea face bianual,depunand cererea de retragere la sediul Societatii cu minim 90 zile inainte de Data Rascumpararii. Cele 2 Date ale Rascumpararii sunt 1 Iunie si 1 Decembrie ale fiecarui an.

  Evaluarile trimestriale necesare calculului activului net vor fi intocmite de catre SC Darian DRS SA, evaluator cu o reputatie solida la nivel national

  Intrarile in Societate se vor face la pretul aferent ultimei evaluari trimestriale

  Rascumpararile se vor face la pretul aferent ultimei evaluari valabile la data depunerii Cererii de Rascumparare.

  Nu se percep comisioane la intrarea in Societate

  In cazul retragerii din Societate mai devreme de 2 ani se vor percepe comisioane de retragere: 3% in primul an si 1% in cel de-al doilea an.

  Auditorul Proagro Capital va fi KPMG Romania SRL , lider mondial in domeniul consultantei si auditarii.

  Societatea va fi administrata de Societatea de Administrare SC Proagro Capital SA.

  Comitetul reprezentantilor asociatilor, alcatuit din cei mai importanti 3 investitori va oferi Societatii de Administrare consultanta si recomandari legate de strategia investitionala.

  Ca si costuri societatea va suporta din activele proprii comisioanele bancare, comisioane, taxe si onorarii ocazionate de contractele şi operaţiunile încheiate în numele şi pe seama Societăţii in vederea realizarii obiectului Societatii ( intermediere, servicii topografice, carte funciara, etc), comisioane de evaluare, costul auditului  precum si comisioanele de administrare datorate Societatii de Administrare.

  Din punct de vedere fiscal, in cazul oricarui asociat, mai putin persoanele juridice romane, castigul se impoziteaza cu 16% conform detaliilor din Prospect.Persoanele juridice romane isi vor indeplini obligatiile fiscale rezultate din obtinerea unui profit.

  Toate prevederile acestui capitol se regasesc detaliate in Contractul de Societate si Prospect.

   

  Avantajele investitiilor in terenuri agricole

  Protejeaza capitalul investit si reduce riscul

  Datorita recentei crize financiare, investitorii acorda o mai mare importanta activelor care au o probabilitate mai mica de a se deprecia datorita cererii in crestere. Bune exemple in acest domeniu sunt aurul si terenul agricol.Studiile dovedesc ca terenul agricol a prezentat de a lungul timpului excelente caracteristici de prezervare a capitalului pe termen mediu si lung pentru ca este o resursa exploatabila practic la nesfarsit spre deosebire de exemplu de petrol sau resurele din minerit.

  Urmareste inflatia

  Ca o particularitate, pretul terenurilor agricole are o puternica corelare cu inflatia.Acest element este un plus in momentele de inflatie ridicata cand valoarea reala a celorlalte clase de active are de suferit si trebuie avut in vedere in actualele conditii de dobanzi scazute si relaxari monetare pe plan international. 

  Genereaza venit constant prin cultivare sau arendare

  Majoritatea activelor percepute ca protectie impotriva inflatiei, cum ar fi metalele pretioase nu produc venituri, se pot aprecia doar ca si pret.Terenul agricol in schimb produce venituri anuale in urma arendarii sau exploatarii, venituri care, conform datelor disponibile momentan se situeaza intre 3% si 12% la nivel mondial recompensand astfel suplimentar investitorii.

  Este mai putin volatil decat majoritatea celorlalte clase de active

  Incluzand terenurile agricole intr-un portofoliu bine echilibrat investitorii isi pot reduce volatilitatea veniturilor incasate mai ales atunci cand veniturile altor clase de active ( chirii, dividende) sufera din cauza conditiilor punctuale ale pietelor respective.O volatilitate scazuta protejeaza in acelasi timp investitorul impotriva unor decizii pripite luate sub influenta momentului.

  Genereaza randamente totale superioare

  Trendul crescator pe termen lung al pretului granelor generat de o cerere agregata la nivel mondial in continua crestere este inglobat in evolutia pretului terenurilor agricole.Investitia in terenuri agricole a supraperformat comparativ cu investitiile traditionale precum bonduri, actiuni, proprietati comerciale pe piete diverse fara a altera profilul de risc general al portofoliului. 

  Este o investitie simpla si transparenta

  In mediul economic actual caracterizat de nereguli contabile, falimente, fraude corporatiste si structuri investitionale sofisticate si opace este recomandabila detinerea directa a unui activ tangibil capabil sa genereze venituri.

  Strategie & obiective

  • Utilizarea retelei de colaboratori pentru achizitia unor suprafete initiale in conditii avantajoase
  • Analiza riguroasa din punct de vedere juridic si tehnic
  • Comasarea unor suprafete mai mari in jurul acestor nuclee.
  • Incheierea de contracte de arenda cu operatori agricoli reputati
  • Efectuarea de lucrari de imbunatatire a calitatii solului si crestere a productivitatii
  • Identificarea unor nise de exploatare capabile sa aduca plusvaloare terenului agricol ( culturi bio, energie regenerabila, bio combustibil, etc)
  • Valorificarea terenurilor in momentul in care sunt aduse la parametrii maximi de exploatare
  • Obiectivul investiţional este obţinerea unei rentabilitati superioare randamentelor bancare, corelata cu evoluţia pieţei imobiliare agricole din România.
  • In intervalul de timp recomandat de 5 ani vizam dublarea sumei investite
   

 • Doru Bolos

  Presedinte al Consiliului de Administratie. Presedinte al Consiliului de Administratie. Dl.Bolos are experienta de 20 ani pe piata financiara si in administrarea investitiilor. Partener si manager general al SC Interdealer Capital Invest SA din 1996 pana in toamna anului 2012, presedinte al Consiliului de Administratie al aceleiasi societati in perioada 2004-2012. De la începutul anului 2011, Domnul Boloş este şi vicepreşedinte al Consiliului de Administratie al SC Depozitarul Central SA Bucuresti. In ultimul deceniu activitatea sa s-a concentrat pe domeniul consultantei in achizitii si vanzari de companii.  Virgil Zahan

  Membru al Consiliului de Administratie. Dl.Zahan este implicat in piata de capital, atragere de fonduri si administrarea investitiilor de peste 15 ani fiind in prezent partener şi manager general al S.C. Goldring S.A. Targu Mures. In ultima perioada domeniile de mai sus au fost completate cu activitatea de atragere investitori, consultanta si in accesarea de fonduri europene si dezvoltarea de proiecte energetice eoliene si fotovoltaice.  Alin Virgil Ionescu

  Membru al Consiliului de Administratie. Dl. Ionescu, începând din 1994 a desfăsurat activități de intermediere pentru fondurile mutuale prezente pe piată în acea perioada si, în paralel, a contribuit la dezvoltarea unei societăti de intermediere în domeniul asigurărilor. În 2010 înfiintează S.C. Proasig Broker de Asigurare S.R.L din Cluj Napoca, unde detine calitatea de asociat si director executiv, colaborând cu principalele societăti de asigurare.  Florin Rus

  Manager. Dl. Rus este absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca Facultatea de Stiinte Economice. Are experienta de peste 7 ani in domeniul dezvoltarii proiectelor de imobiliar retail si peste 8 ani de activitate pe piata de capital, atragere fonduri si administrare investitii.
  Annamaria Siko
  Consilier juridic. D-ra Siko este licentiata a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca Facultatea de Drept si are experienta de 5 ani in domeniul juridic adiacent pietelor de capital. Este membră a Ordinului Consilierilor Juridici Mureş şi a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă Cluj.  Cezar Stefanovici

  Specialist real estate. Dl. Stefanovici are experienta de peste 9 ani pe piata imobiliara cu specializare pe piata terenurilor agricole. Antreprenor, proprietarul propriei firme de intermediere si consultanta in domeniul mai sus mentionat, s-a axat in ultimii ani pe colaborarea cu investitori externi in agricultura, activand in principal in zona Campiei de Vest.  Mihai Buta

  Specialist pedolog. Dl.Buta este doctor in agronomie,sef lucrari in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj. Autor a numeroase lucrari in domeniul calitatii solului, Dl. Buta este deasemenea membru al International Union of Soil Sciences  Cristian Domuta

  Fermier. Dl Domuta este absolvent al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj. In prezent isi desfasoara activitatea ca sef lucrari specializarea Materii Prime Vegetale in cadrul Universitatii Oradea si ca manager al unei ferme de aproximativ 1.000 ha detinuta de investitori germani in judetul Bihor. In perioada 2005-2006 a efectuat stagii aprofundate de practica in ferme din Anglia.


 • Agroinvest Report : Terenul agricol din Romania - o abordare investitionala
  12.10.2015
 • Pentru a vizualiza aceste informatii trebuie sa te autentifici!

17

Persoane sunt interesate de acest proiect!

500.000 lei

obiectiv

0

zile ramase


Proiect propus de