Ecologizare Sălicea, Cluj

Dorim să transformăm o zonă afectată de deșeuri într-un paradis verde al artei reciclării.

Nefinantat! Acest proiect nu a fost finalizat cu succes!

Despre proiect
Echipa 0
Noutati 0
Discutii 0
 • Asociația Părinte înFlorești (www.parinteinfloresti.ro) dorește să realizeze o ecologizare în 13 iunie 2015 într-o zonă pitorească de lângă Cluj-Napoca și anume periferia satului Sălicea. Voluntarii au mers să exploreze împrejurimile și au găsit un dezastru ecologic în pădurea și lacul din zonă. E un mic paradis al gunoiaielor de toate felurile: PET-uri, cauciucuri, sticle, metale de toate felurile, pamperși,etc. Lacul e plin de copaci daramati de vant iar acestia merita scosi din apa si transformati prin tehnici de reciclare creativa . Planul nostru este să curățăm zona cu ajutorul a 50 voluntari și să conștientizăm populația locală astfel încât pe viitor acest lucru să nu se mai întâmple.Vor fi delegați responsabili care să mențină frumusețea zonei. Pentru a lăsa o amprentă pozitivă vom folosi arta pentru a transforma copacii căzuți în lac în băncuțe și măsuțe neo moderniste pentru agrement.

  Oare cum a fost ultima dată când ai mers la picnic undeva în natură? Revigorant, fresh, liniștit.... Dar dacă cumva a trebui să îți modifici locația din cauza aspectului neplăcut oferit de gunoaie. Te-ai săturat să vezi mereu culori pe câmp prin pădure care arată a flori dar când te apropii sunt defapt pungi, ambalaje, cutii și alte deșeuri. Viața în oraș produce deja prea mult stres și macar în locurile retrase de la țară ar fi frumos să fie armonie, ordine, curățenie...un peisaj în care merită să îți scalzi ochii.

   

  În țară se produc foarte multe ecologizări mai ales de persoane care nu produc dezastrul ci doar vin în ajutor. Munca lor ar trebui răsplătită și apreciată dar acest proces e complicat deoarece când vedem un peisaj curat automat ne gândim că pur și simplu nu a fost murdărit. Vrem să te delectăm vizual după o astfel de ecologizare, să vrei să mai mergi în acel loc să povestești despre el, să îți faci poze frumoase pentru desktop și să vii cu idei noi acasă.

  Am ales ca și pânză petru prima operă de artă Sălicea un sat, relativ apropiat de Cluj-Napoca (la 15km) unde poți să alegi să evadezi în weekend după implementarea proiectului nostru. Aici se află un lac cristalin-dar cu butuci căzuți în el și plin de mizerii și o pădure numai potrivită pentru mersul cu bicicleta, picnic, drumeții și alte jocuri- de asemenea presărată cu cauciucuri de mașini, pet-uri, mașini abandonate și multe altele.

  Arta reciclării nu este nouă dar e prea puțin promovată în România. De câte ori nu ai avut un garaj sau debara plină de lucruri pe care le îndrăgești dar la care trebuie să renunți. Prin arta reciclării vei putea păstra, îmbunătăți și salva bănuți.

  Astfel la Sălicea dorim să combinăm curățenia care e primul pas pentru un nou început cu arta reciclării prin care scădem viteza consumerismului sau cel puțin îl îndreptăm într-o direcție mai etică pentru noi toți.

  Voluntarii noștri energici vor lua fiecare metru și îl vor goli de deșeuri. Acestea o dată strânse vor fi selectate și grupate pe categorii cele clasice: sticlă, plastic, carton (dacă mai găsim), lemn, metal(aici intră și elecronicele) și menajere. Lemnul va fi dedicat amenajării unor băncuțe excentrice împreună cu mese și scaune care te vor duce cu gândul la un popas dintr-o poveste, iar din restul materialelor vom confecționa căsuțe pentru păsări. Ce rămâne va fi preluat selectiv de firma de salubritate.

   La final vei putea vedea o diferență și nu va fi doar o zonă curată ci un muzeu în aer liber care va reaminti tutror de importanța reutilizării resurselor. Te vei simți ca Alice în Țara Minunilor și vei putea să transpui un pic din magie acasă deoarece noi te putem ajuta cu instrucțiuni și idei în cazul în care îți va surâde una din creațiile nostre.

  Și satul merită să fie valorificat la fel de mult ca orașul, educația, arta și mai ales ecologia sunt importante peste tot.    Gândeștete câți copii vor vedea vor merge acasă și vor povesti, vor începe să creeze, câte poze vor fi făcute și vor răspândi idea de reciclare și reutilizare și ce bucurie că și în țara noastră există astfel de locuri și nu trebuie să trecem granițele pentru inspirație.

  Acesta este doar începutul și o dată ce avem un exemplu pozitiv putem să îl răspândim și în alte zone sugerate chiar de voi. Orice loc abandonat și afectat se poate revitaliza doar prin schimbarea atitudinii față de resursele oferite și acțiune în transformarea lor.  

  Cu bănuții donați vom facilita transportul voluntarilor printr-un minibus și mașini personale. Procesul va avea loc pe parcursul unei zile intregi iar participantii vor fi rasplatiti cu o masa gustoasa si sanatoasa in natura. Având în vedere că deșeurile sunt într-o stare brută neatractivă vom avea nevoie de logistică pentru adunarea și prelucrarea lor: saci, mănuși, lipici, pensule, perii, vopsea, foarfece, topor, cuie, ciocan,etc.  Așteptăm cu drag și donații în natură în acest sens. Un mic procent din suma donată va fi folosit pentru promovarea proiectului în județul Cluj.

 • Pentru a vizualiza aceste informatii trebuie sa te autentifici!

5

Persoane sunt interesate de acest proiect!

3.000 lei

obiectiv

0

zile ramase

Proiect cu finantare flexibila


Proiect propus de 

Recompense

Sustine cu 1 lei sau mai mult

Limitat (997 din 1000 recompense disponibile)

Multumiri pe pagina de FACEBOOK si etichetare în poza proiectului

Sustine cu 250 lei sau mai mult

Limitat (100 din 100 recompense disponibile)

Oferirea unui cosulet artistic realizat din hârtie reciclata