Athos prin Cecenia: fugind după Becali și Dudaiev

Trei personaje expuse atipic: Gigi Becali in vizită la Athos, liderul cecen Djohar Dudaiev și regizorul care încearcă să le capteze esența.

Nefinantat! Acest proiect nu a fost finalizat cu succes!

Despre proiect
Echipa 0
Noutati 0
Discutii 0
 • Trei personaje atipice: magnatul si politicianul Gigi Becali in timpul unei vizite la Athos in 2011 si liderul independentist cecen Djohar Dudaiev in momentul preluării puterii si al ruperii de Rusia in 1991, înainte de izbucnirea distrugătorului război cecen și regizorul căruia personajele îi fug, îi scapă, nu își lasă definite carisma si personalitatea. Ceea ce rezultă în final este imposibilitatea contactului real cu asemenea personaje întrucât cineastul (ateu) nu poate, prin natura lucrurilor, stabili o asemenea comunicare. Un film foarte personal despre cinema, despre psihologia autorului, dar care ne prezintă în același timp situații extreme, captate impecabil, filmul structurându-se pe un montaj alternativ.

  Acest film, de un format original, prezintă in oglindă două personaje atipice: magnatul si politicianul Gigi Becali in timpul unei vizite la Athos in 2011 si liderul independentist cecen Djohar Dudaiev in momentul preluării puterii si al ruperii de Rusia in 1991, înainte de izbucnirea distrugătorului război cecen. 

  Imaginile sunt turnate in întregime de către mine și sunt aproape cu toatele inedite. Dat fiind că totul a fost deja filmat de mine, filmul nu prezintă nici un risc altfeldecât cel inerent oricărui act de creație

  Personajele sunt puternice, imprevizibile. Principiul filmului este unul de combinare a surprinzătoarelor momente estetice (ceremoniile colective de transă ale cecenilor) cu comicul deseori involuntar al celor două personaje si cu imposibilitatea de a-i prinde si defini in ansamblu.

  Liantul și firul conducător este realizatorul, regizorul, eu, un român la curtea lui Dudaiev și cu Becali la Athos. Astfel, în ciuda exotismului rar al imaginilor, filmul va avea un ton foarte personal.

  Simetria lui Becali și Dudaiev est perfectă: un creștin fără rezerve și fără îndoieli, care urcă in vârful Sfântului Munte cu 14 măgăruși încărcați cu merinde pentru a conduce slujba de Paște într-o chilie alpină; in partea cealaltă un militar musulman sovietic ce și-a condus pe calea unei scurte independențe poporul, devenit intre timp simbolul prin excelență al fundamentalismului si terorismului islamic: cecenii. Până și decorul e similar: Caucazul și Athos, un masiv muntos iarna, un peisaj impregnat de religie: dervișii într-o parte, călugării athoniți în alta.

  In ambele cazuri avem incidente interesante si provocatoare atât cinematografic cat si psihologic, asistăm la eșecul contactului cu regizorul, personajele fug, scapă, nu își lasă definite carisma si personalitatea.

  Liantul este personalitatea cineastului -- eu --, care încearcă să stabilească o punte de comunicare cu cele două personaje, prin eforturi retorice la limita manipulării, într-o succesiune de momente care sunt de fiecare dată un amestec de tragic și comic. Pana la urmă, puntea va rămâne doar una estetică, prin natura demersului artistic și regizoral similar aplicat la un interval de două decenii. Ceea ce va rezulta în final este imposibilitatea contactului real cu asemenea personaje întrucât cineastul (ateu) nu poate, prin natura lucrurilor, stabili o asemenea comunicare.

  Un film foarte personal despre cinema, așadar, despre psihologia autorului, dar care ne prezintă în același timp situații extreme, captate impecabil, filmul structurându-se pe un montaj alternativ. Muzica ceremonialurilor dervișilor este învăluitoare, iar personajele, Becali si Dudaiev, delicioase. Cât despre cineast (eu), el nu este vizibil decât fragmentar, întrucât se află in spatele camerei, însă va conduce filmul, prin montaj si comentariu, ca pe o confesiune cinematografică. 

  Un film care aduce documentarul de stil personal în România.

  Extrase din ceea ce am turnat în Cecenia (dar și în Afganistan, Kosovo etc.) pot fi vizionate aici, pe pagina mea de YouTube:

  https://www.youtube.com/user/DomPernety/videos

  Un film complet pe care l-am realizat, cu un demers similar celui prezentat mai sus, poate fi vizionat în întregime aici:

  http://www.cultureunplugged.com/play/2873/jsSendInvitation.php 

 • Pentru a vizualiza aceste informatii trebuie sa te autentifici!

1.000.000 lei

obiectiv

0

zile ramase

Proiect cu finantare flexibila


Proiect propus de 

Recompense