Colectie de soiuri vechi de pomi

Proiectul Colectiei de pomi are mai multe etape si presupune infiintarea unei livezi de colectie cu soiuri vechi de pomi pe o suprafata de 4,2 ha.

Nefinantat! Acest proiect nu a fost finalizat cu succes!

Despre proiect
Echipa 1
Noutati 0
Discutii 0

  • Proiectul Colectiei de pomi are mai multe etape : 
  • prima etapa: infiintarea unei asociatii de profil, pregatirea terenului, analize sol, plantarea a cca 200 de portaltoi salbatici recoltati din zona, infiintarea unei scoli de puieti salbatici ( viitori portaltoi), identificarea pomilor pentru prelevarea de altoi;
  • a doua etapa: infiintarea plantatiei de Colectie pe o suprafata de 4,2 ha. Colectia va cuprinde specii de mar. par, prun, cires, visin, cais, gutui, alun, nuc, castan, dud, corcodus, scorus, roscov, mosmon, corn, ( in general cam toate speciile de pomi fructiferi cu raspandire in arealul romanesc, o Arca a pomilor) , circa 250 de soiuri ( inclusiv soiuri locale nealtoite) in minim 3 exemplare din fiecare soi..Arbusti fructiferi si specii indigene de copaci pentru o perdea de protectie; in total cca 900 de pomi.
  • a treia etapa: editarea unui Catalog cu speciile si soiurile din colectie
  • a patra etapa: studii si observatii in situ privind evolutia si dezvoltarea Colectiei. 
  •  Prima etapa a proiectului, pentru care se solicita o finantare de 16000 lei are prevazute urmatoarele activitati:
  • Infiintarea Asociatiei Gradinile Ogrezului se va face pana la terminarea campaniei. Costurile privind inmatricularea si capitalul, insumand  1200 lei vor fi suportate de membrii fondatori ;
  • analizele  de sol pentru reconversie se vor face la OSPA Deva si vor costa 1500 lei;
  • pregatirea terenului pe cele 4,2 ha care cuprinde defrisarea, inlaturarea pomilor uscati , a arbustilor, tufelor si desfundarea terenului prin scarificare mecanica va costa 3000 lei
  • recoltarea si plantarea a 200 portaltoi salbatici din zona ( mar, par, prun  si cires) va costa 1000 de lei;
  • infiintarea unei scoli de puieti salbatici consta in pregatirea unei suprafete de 0,4 ha prin arare, discuire, fertilizare, plantarea semintelor si samburilor stratificati, sistem de irigare, lucrari de intretinere manuala in vegetatie pe durata unui an cu costuri totale de 5000 lei.
  • identificarea, localizarea pomilor pentru altoit se va desfasura pe parcursul unui an si consta in identificarea proprietarilor si obtinerea acceptului lor, culegerea de informatii privind soiul, varsta, starea de sanatate, documentare foto. Aceasta activitate se va face prin deplasari in areale cunoscute, partial prin voluntari si colaboratori. Costuri estimate : 5500 lei ( pentru voluntari se vor deconta costurile cu deplasarile si expedierea materialului recoltat prin curierat sau posta)
  • Recompense unice: 
  • Pentru 20 de lei sau mai mult: sustinatorii vor fi trecuti in lista fondatorilor Colectiei de pomi vechi care va fi afisata pe site-ul Asociatiei Gradinile Ogrezului si pe panoul de la intrarea in Livada Colectiei.
  • pentru 70 de lei sau mai mult: finantatorii vor primi in adoptie primii 100 de pomi plantati in Livada Colectiei si 50% din productia anuala a  acestor pomi pe toata durata de viata a pomilor ( unele specii si soiuri pot depasi 100 de ani). Pomii vor purta placute cu numele adoptatorului si vor putea fi vizitati oricand.Recompensele se vor recolta din Livada Colectiei in perioadele de recoltare specifice fiecarui soi adoptat . In situatia in care finantatorii nu au nevoie de toata cantitatea de fructe, pot opta pentru distribuirea lor in scopuri caritabile la case de batrani, gradinite, orfelinate, etc. Pana la intarea pe rod a pomilor adoptati, oferim fructe din pomii existenti in gradina de la Fornadia, in limita a 20 kg de mere/ recompensa.
  • pentru 150 de lei sau mai mult: finantatorii devin coproprietarii a 100 din primii pomi plantati pe toata durata de viata a pomului si  vor dispune de productia lor 100%. Recompensele se vor recolta din Livada Colectiei in perioadele de recoltare specifice fiecarui soi adoptat . In situatia in care finantatorii nu au nevoie de toata cantitatea de fructe, pot opta pentru distribuirea lor in scopuri caritabile la case de batrani, gradinite, orfelinate, etc. Pana la intarea pe rod a pomilor adoptati, oferim fructe din pomii existenti in gradina de la Fornadia, in limita a 20 kg de mere/ recompensa.
  • Transparenta
  • Evolutia livezii Colectiei de pomi va fi prezentata in etapele ei esentiale: crestere, inflorire, intrare pe rod pe site-ul Asociatiei Gradinile Ogrezului prin materiale foto si video.
  • In situatia in care nu se va atinge valoarea investitiei solicitate, etapele proiectului prezentat mai sus se vor desfasura in succesiunea lor, probabil cu durata mai mare de finalizare.
  • Impact
  • Proiectul prezentat va aduce fiecarui finantator un colt de natura adevarata, in special celor din mediul urban care nu dispun de de un teren la tara, nu au timpul necesar, cunostintele si locatia potrivita sa se ocupe de propria livada. Pentru comunitatea din Fornadia ( o comunitate mica, relativ imbatranita,  proiectul  va fi un exemplu de buna practica si,  poate ,  un stimulent pentru asociere. Cu siguranta, dezvoltarea Proiectului va produce emulatie si interes pozitiv in comunitatea locala si posibil, si la nivel administrativ,
  • Din informatiile obtinute pe internet, exista o initiativa similara la gradina Botanica din  Jibou, la Malancrav, in zona Solca din Bucovina  si in zona Sibiului. Nu am vizitat inca nici una din aceste locatii, vizita o vom face in etapa de identificare si colectare de material pentru altoit.

  Riscuri si provocari

  Exista riscul ca o plantatie tanara, chiar dezvoltata pe portaltoi salbatic, rezistent, sa nu se comporte fidel cu pomii in varsta, care si-au creat imunitate si independenta fata de factorul entropic. ( Ma refer aici la exemplarele batrane de pomi, inca viguroase si in plina productie fara nici o interventie a factorului uman, in gradini vechi, parasite). Din acest motiv, Echipa proiectului e constienta ca lucrurile trebuie observate, studiate. Din experienta noastra si a altora, factorul decisiv este solul si lantul trofic sanatos. Locatia aleasa corespunde din punct de vedere al solului si a vietii din sol, ramane de vazut efectul schimbarilor climatice. Dar si pentru acestea , prin proiect, gandim pentru urmatorii 100 de ani: dezvoltarea proiectului pe principii durabile, gestionarea resurselor de apa din sol, ingrasaminte verzi, plante companion. Livada Colectie in sine va fi construita pe principiul biodiversitatii prin cele peste 30 de specii pomicole si circa 250 de soiuri.

  Alte cai/moduri in care poti fi ajutat

  Desi unele persoane nu pot contribui financiar la cauza ta, asta nu inseamna ca nu te pot ajuta (exista si alte mijloace prin care poti fi ajutat):

  • Solicita parerea celor care te adresezi si furnizeaza informatii despre campania ta;
  • Aminteste-le sa foloseasca instrumentele puse la dispozitie pentru promovare de pe platforma Sprijina.ro!
  • Pentru toti cei intersati de proiect, dar care nu au posibilitatea  de a-l sustine financiar, Echipa de proiect le multumeste din suflet. Ne pot sustine recomandand proiectul cunoscutilor, facand cunoscute cercurilor apropiate preocuparile noastre.

 • Vlasceanu Victoras


 • Pentru a vizualiza aceste informatii trebuie sa te autentifici!

5

Persoane sunt interesate de acest proiect!

16.000 lei

obiectiv

0

zile ramase

Proiect cu finantare flexibila


Proiect propus de 

Recompense

Sustine cu 20 lei sau mai mult

Limitat (500 din 500 recompense disponibile)

sustinatorii vor fi trecuti in lista fondatorilor Colectiei de pomi vechi care va fi afisata pe site-ul Asociatiei Gradinile Ogrezului si pe panoul de la intrarea in Livada Colectiei.

Sustine cu 70 lei sau mai mult

Limitat (100 din 100 recompense disponibile)

pentru 70 de lei sau mai mult: finantatorii vor primi in adoptie primii 100 de pomi plantati in Livada Colectiei si 50% din productia anuala a acestor pomi pe toata durata de viata a pomilor ( unele specii si soiuri pot depasi 100 de ani). Pomii vor purta placute cu numele adoptatorului si vor putea fi vizitati oricand.Recompensele se vor recolta din Livada Colectiei in perioadele de recoltare specifice fiecarui soi adoptat . In situatia in care finantatorii nu au nevoie de toata cantitatea de fructe, pot opta pentru distribuirea lor in scopuri caritabile la case de batrani, gradinite, orfelinate, etc. Pana la intarea pe rod a pomilor adoptati, oferim fructe din pomii existenti in gradina de la Fornadia, in limita a 20 kg de mere/ recompensa.

Sustine cu 150 lei sau mai mult

Limitat (100 din 100 recompense disponibile)

pentru 150 de lei sau mai mult: finantatorii devin coproprietarii a 100 din primii pomi plantati pe toata durata de viata a pomului si vor dispune de productia lor 100%. Recompensele se vor recolta din Livada Colectiei in perioadele de recoltare specifice fiecarui soi adoptat . In situatia in care finantatorii nu au nevoie de toata cantitatea de fructe, pot opta pentru distribuirea lor in scopuri caritabile la case de batrani, gradinite, orfelinate, etc. Pana la intarea pe rod a pomilor adoptati, oferim fructe din pomii existenti in gradina de la Fornadia, in limita a 20 kg de mere/ recompensa.